Alexandra, mucenița lui Hristos a fost soția împăratului Dioclețian. Ea a ajuns în închisoare, după ce i-a mărturisit împăratului că este creștină.

Sfânta muceniță Alexandra Împărăteasa este prăznuită, în calendarul ortodox, în data de 21 aprilie.

Mucenița Alexandra și-a jertfit viața pentru credința creștină, la începutul secolului al IV-lea, în vreme persecuțiilor împotriva creștinilor.

La rândul lor, cele trei slugi ale sale, Aplo, Iachie și Codrat s-au jertfit după ce și-au mărturisit credința.

Sfânta muceniță Alexandra Împărăteasa s-a înfățișat împăratului și a dezvăluit că este creștină, în momentul în care a realizat că Sfântul Gheorghe a reușit să rămână viu și sănătos, chiar dacă se afla în închisoare și era chinuit în fel și chip, tocmai pentru a i se grăbi moartea.

Împăratul a decis închiderea muceniței Alexandra, ia ulterior a fost dat un ordin ca și ea și Gheorghe să fie tăiați. La momentul în care a aflat această hotărâre, mucenița aflată în închisoare s-a rugat lui Dumnezeu.

Apolo, Iaschie și Codrat, slugile împărătesei au văzut cum aceasta s-a rugat și mai ales cum a disprețuit vremelniceasca împărăție și pe împărat.

Atunci, ei au decis să se revolte, l-au mustrat pe împărat și l-au numite călcător de lege sau sălbatic, pentru că lui nu i-a fost milă nici măcar de soția lui, femeia care i-a dăruit copii.

Împăratul Dioclețian a decis să îi pună în închisoare pe cei trei, iar în fiecare noapte se gândea la o modalitatea prin care să fie uciși, scrie Doxologia.

Într-un final, pentru Codrat a poruncit să fie tăiat, în timp ce Apolo și Iaschie au fost retrimiși în temniță, ei urmând să fie lăsați să moară de foame.

Cele două slugi s-au văzut fără mâncare, iar în momentul în care foamea a început să îi istovească au decis să își dea sufletul lui Dumnezeu. În calendarul ortodox, în 2021, Sfânta muceniță Alexandra este sărbătorită la data de 21 aprilie.

Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020.

Sursa foto: doxologia