16 iunie – Ziua mondială a limbii rromani

În data de 16 iunie,  stabilită conform unei decizii UNESCO,  în lume este celebrată Ziua limbii rromilor. Limba rromani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi. 

Țara cu cei mai mulți vorbitori este România, urmată de Slovacia. Alte țări unde numărul de vorbitori este mare sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria.

Aproape 100 de copii din Banatul Montan urmează cursurile școlare în limba rromani la instituții de învățământ atât în mediul urban, cât și  rural.

Peste 7000 de etnici rromi există în județul Caraș-Severin, din care doar jumătate și scriu în limba rromani. Zeci de copii din comunitățile etnicilor rromi urmează cursurile școlare în limba maternă.

Prof. Gheorghe Manda, fost inspector care a reprezentat minoritățile din Caraș-Severin în cadrul Inspectoratului Școlar județean:

Primele cuvinte scrise în rromani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie, la dezvoltarea comunității moderne a acestora.

Foarte apropiată de hindi, rromani este una din limbile Indiei. Două treimi din vocabular şi gramatica de bază sunt indiene. Restul îl constituie cuvinte împrumutate, în cea mai mare parte din persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact.

Cele mai citite

Related Articles