Poezie de la Slatina Timiş: Cumbria Moatăr – „Balsam pentru suflet”

Duminică, 10 iulie 2022, ora 16.30 a avut loc într-un cadru feeric la Armeniș – lansarea volumului „Balsam pentru suflet“ al Cumbriei Moatăr. Acest eveniment cultural s-a bucurat de succes datorită prezenței unui public, nu neapărat numeros, dar ales.

Lansarea a fost moderată cu pricepere de poetul de la Marga, Nicolae Preda care, cum îi este bunul obicei, a fost deschis și darnic în cuvinte frumoase: „Astăzi 10 Iulie, anul Domnului 2022, pe malul Timișului lângă Armeniș, într-un loc foarte frumos, am bucuria să particip la lansarea volumului de poezie semnat de Moatăr Cumbria – „Balsam pentru suflet“, Editura Hoffman, Caracal, 2022. Salut și eu apariția acestui volum de debut al doamnei Cumbria. Mă bucur că în această lume complicată printre dureri , suferințe și tragedii, cartea ne dă prilejul întâlnirii cu un suflet curat și privilegiul de a ne apropia și a înțelege mai bine vremurile pe care le trăim. Satul, locul în care ne-am născut, unde dorm strămoșii, unde trecutul a ajuns în prezent și viața curge într-un singur sens și într-un ritm când molcom, când alert, mereu altfel decât la oraș. Este locul în care lucrurile încep cu gesturi mici și devin pământ, soare și ploi. Trecând peste stângăciile oricărui început, la sfârșitul lecturii, iubitorul de poezie dialectală rămâne în universul curat, nealterat al obârșiilor în legatură tainică cu Dumnezeu. Într-unul din aforismele sale, Lucian Blaga spunea că poți să îți dorești ceva cu atâta ardoare și stăruință încât împlinindu-ți-se nici nu te mai bucuri; te-a costat prea mult suflet. Să o lăsăm pe doamna Moatăr Cumbria să se bucure și să așteptăm cu interes viitoarele ei cărți“.

Lansarea a debutat, așa cum este firesc în lumea tradițională cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de preotul Sergiu Ursache de la Parohia Slatina Timiș. Apoi, pe rând invitații au luat cuvântul pentru a o felicita pe autoare pentru volumul de debut care este un mănunchi de gânduri așternute pe hârtie.

Cel care a încurajat-o încă de la început pentru a publica cele scrise a fost Codruț Anca, instructor-coregraf de la Grădinari și inițiatorul a două cenacluri literare din Caraș-Severin. Animatorul cultural, Codruț Anca a declarat: „Participăm astăzi la o manifestare pentru mine, în premieră. Nu am îndemnat pe nimeni niciodată să scrie o carte. Eu, de meserie, sunt instructor-coregraf de dansuri populare și sunt directorul Centrului Cultural „Carașul“ din Grădinari, Cacova, după vechea denumire. Am invitat-o pe doamna Cumbria Moatăr la Cenaclu, la acțiuni on line,  mi-au plăcut foarte mult creațiile ei și am încurajat-o să publice. Avem acum o carte frumoasă, zic eu și consistentă. Majoritatea poeziilor sunt în graiul frumos bănățean și ce m-a surprins plăcut este faptul că doamna Moatăr scrie din tot sufletul și pune totul în versuri. O felicit încă o dată, public, pentru ce scrie, pentru familia ei frumoasă și pentru această oază de liniște și frumusețe. Sunt așa de mulțumit sufletește pentru că am reușit să publicăm acest volum“.

Poetul binecunoscut din Valea Carașului, Lorin Cimponeriu, cel care a scris postfața cărții, a fost deopotrivă prezent la eveniment, spunând că „autoarea Cumbria Moatăr scrie poezie așezată cu drag lângă sufletul bănățeanului, greu și ușor, cântec și dor, ce se desprinde dintr-un univers curat în legătură tainică cu Dumnezeu cuprins de cerul senin și lacrima doinelor“. Spirit mereu tânăr, Lorin Cimponeriu a îndemnat la citirea „cu sufletul pentru că sufletul are o fereastră prin care cuvintele devin timp și timpul devine veșnicie“.

Și poetul de la Măru, Dorel Mărgan s-a numărat printre oaspeții care au adresat cuvinte de încurajare și felicitări pentru acest debut editorial: „Astăzi, am  deosebita onoare de a participa la un minunat eveniment, și anume, lansarea primului volum de poezie, ,,Balsam pentru suflet“ al doamnei Bia Moatar. Alături de oameni minunați, iubitori de poezie, printre care, Tasi Ghera, domnii, Nicolae Preda, Codrut Anca și mulți alții, organizarea acestui eveniment este una de excepție! La o cabană, într-un loc pitoresc, aproape de Mănăstirea Piatra Scrisă, totul decurge atât de frumos, încât voi pleca plăcut impresionat. Îi urez doamnei Bia Moatăr succes în cariera artistică și cât mai multă inspirație pentru a putea publica în continuare și alte volume de poezie. Din partea mea, sincere felicitări și multă putere de creație, pentru a ne bucura sufletele, în aceste vremuri tulburi. În aceste vremuri triste,/Ni s-ar pierde poezia,/De n-ar fi, să mai existe,/Oameni faini… ca doamna Bia!

Din motive obiective, prin telefon, referentul de specialitate, Angelica Herac de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin care s-a îngrijit de bunul mers al acestui eveniment cultural a afirmat că poezia Cumbriei Moatăr este o poezie caldă, sinceră care aduce liniște. Angelica Herac a adăugat:  „Nu mi-am propus să fac o analiză extrem de profundă, însă unele idei trebuie evidențiate. Anume: Cumbria Moatăr simte poezia, poezia face parte și a făcut parte dintotdeauna din ființa ei însă nu a realizat decât atunci când Dumnezeu a rânduit, după un moment de cumpănă în viață. Așadar, este o  descoperire a unei laturi a ființei care trebuia să iasă la suprafață cândva, cumva. Cumbria Moatăr este un om complex: nu este doar  poetă, o doamnă care scrie poezie într-o notă specifică, feminină, delicată. Cumbria Moatăr abordează și se prezintă mult mai profund – evocă satul, lumea lui frumoasă și bogată, credința, ascensiunea spirituală prin tema muntelui, spiritul ludic și chiar comic. Nu lipsește satira, savuroasă, caracteristică poeziei dialectale. Demn de subliniat poezia obiceiurilor ancestrale, tradiții descrise în versuri. Ceea ce este minunat și cam rar, regăsim patriotism în poezia Cumbriei Moatăr. M-a bucurat nespus acest aspect pentru că astfel se menține identitatea locală și națională. Ea a trăit dorul de pământul natal intens, departe de țară. Desigur, stângăcii, unele firești fiecărui început însă altele aparțin Editurii. Poezia Cumbriei Moatăr este iubire de tot ce este frumos, de viață, de fiecare zi în care răsare soarele și apune, apoi, iarăși, o altă zi. Poeta inspiră cu sete aerul curat de la Slatina Timiș și își așterne pe hârtie gândurile. Are un dar pe care îl împarte semenilor, creând binele, starea de bine «sunt bine cu binele din mine».“

           

De același autor

Related Articles