Nici un pat liber în secțiile ATI din Caraș Severin. În unele localități masca de protecție devine obligatorie peste tot în aer liber

Prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, ca urmare a necesității de a institui noi măsuri în unele localități din județ.

În cadrul şedinţei, dr. Mircea Borcău, șeful Departamentului Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a precizat că astăzi, 6 octombrie 2021, la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, 139, dar şi cel mai mare număr de decese, 8. De asemenea, medicul a subliniat că în spitalele din judeţul Caraş-Severin, dar şi în întreaga ţară nu mai sunt paturi la secţia Anestezie-Terapie Intensivă.

În localitățile Ticvaniu Mare, Grădinari, Ciuchici și Gârnic, unde incidenţa cumulată la 14 zile, este mai mare de 7,5 / 1.000 locuitori intră în vigoare următoarele restricții:

Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00 – 5,00, cu următoarele excepţii:

            a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

            b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

            c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

            d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

            13. pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

            14. pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

            15. declaraţia pe propria răspundere, trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00—22,00;

            19. prin excepţie de la prevederile pct.18, în intervalul orar 22,00—5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

            20. prin excepţie de la prevederile pct.18, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în proximitatea unităţilor de învăţământ (pe o distanţă de 50 m faţă de unitatea de învăţământ).

Masca este obligatorie în toate spațiile închise și deschise acolo unde incidența este mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori.

În acest context, prefectul Cristian Gâfu a atenţionat reprezentanţii instituţiilor publice să respecte normele în vigoare privind prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, să limiteze activitatea cu publicul, să efectueze triajul epidemiologic al angajaţilor şi al persoanelor la accesul în instituţie.

De același autor

Related Articles