Ascultă Radio România Reșița Live

Caraşovenii participă la tradiția cârnaților de Nădlac, de la festivalul-concurs „D’ale Porcului”

Brandul de carne de porc 100% românesc s-a aliat cu diplomatul culinar Romana Rista într-un proiect de conservare a patrimoniului gastronomic multietnic și multicultural.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 noiembrie 2023, 21:31 / actualizat: 4 decembrie 2023, 18:56

Pentru promovarea specificului local, în cadrul festivalului-concurs „D’Ale Porcului”, eveniment desfășurat în perioada 2-3 decembrie 2023 în Oradea, echipa orașului arădean Nădlac este invitată să ofere un moment de „zestre culinară” cu cârnați şi boia de Nădlac și preparați din carne proaspătă de porc, crescut în România.

Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista va avea loc între orele 13:30 și 14:30, la Festivalul-concurs „D’ale Porcului 2023”, care va avea loc în parcarea unui supermarket de pe Calea Aradului.

Ajuns la a zecea ediție, festivalul  „D’ale porcului” atrage anual concurenți din comunități locale din întreaga ţară, dar şi din Banat (n.r. şi din comunităţile croate din Caraş-Severin), dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

Faptul că un producător cu tradiție sprijină din mijlocul comunităților păstrarea tradițiilor, care încet-încet se pierd și la noi în țară, este o acțiune deosebit de importantă pentru conservarea patrimoniului culinar multietnic și multicultural care merită cunoscut public”, consideră Romana Rista, diplomat culinar. „Am propus această acțiune de „zestre culinară” – în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc”, susține Romana Rista într-un interviu acordat în exclusivitate Radio Reşiţa.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac din carne proaspătă de porc, pregătiți la fața locului de către echipa orașului arădean, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La festivalul-concurs „D’ale Porcului” organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și toroș-pomana ăorcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România.

Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor”, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits”.

Diplomatul culinar – Romana Rista este cunoscut publicului sub brandul „Fata care Gătește cu Flori”, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Surse foto: ghidulbanatului.ro, Petru Lugojan

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Agricultură joi, 13 noiembrie 2025, 21:15

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână

De vineri, 14 noiembrie 2025 legumicultorul Claudia Gross din Berzovia dă startul la verde şi pune la dispoziţia gospodinelor din Banat...

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 21:10

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin

La sediul Instituției Prefectului de Caraș-Severin a avut loc o nouă ședință a Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate...

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Agricultură marți, 4 noiembrie 2025, 20:30

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic

Proiectul legislativ „Viața la Țară”, inițiat pentru susținerea agroturismului și valorificarea patrimoniului rural, a intrat în linie...

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 16:20

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi

Toamna este considerată de specialiști cel mai bun moment pentru a planta arbuști ornamentali sau fructiferi. După terminarea lucrărilor de...

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi