Caraşovenii participă la tradiția cârnaților de Nădlac, de la festivalul-concurs “D’ale Porcului”

Brandul de carne de porc 100% românesc s-a aliat cu diplomatul culinar Romana Rista într-un proiect de conservare a patrimoniului gastronomic multietnic și multicultural.

Pentru promovarea specificului local, în cadrul festivalului-concurs „D’Ale Porcului”, eveniment desfășurat în perioada 2-3 decembrie 2023 în Oradea, echipa orașului arădean Nădlac este invitată să ofere un moment de „zestre culinară” cu cârnați şi boia de Nădlac și preparați din carne proaspătă de porc, crescut în România.

Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista va avea loc între orele 13:30 și 14:30, la Festivalul-concurs „D’ale Porcului 2023”, care va avea loc în parcarea unui supermarket de pe Calea Aradului.

Ajuns la a zecea ediție, festivalul  „D’ale porcului” atrage anual concurenți din comunități locale din întreaga ţară, dar şi din Banat (n.r. şi din comunităţile croate din Caraş-Severin), dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

Faptul că un producător cu tradiție sprijină din mijlocul comunităților păstrarea tradițiilor, care încet-încet se pierd și la noi în țară, este o acțiune deosebit de importantă pentru conservarea patrimoniului culinar multietnic și multicultural care merită cunoscut public”, consideră Romana Rista, diplomat culinar. „Am propus această acțiune de „zestre culinară” – în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc”, susține Romana Rista într-un interviu acordat în exclusivitate Radio Reşiţa.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac din carne proaspătă de porc, pregătiți la fața locului de către echipa orașului arădean, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La festivalul-concurs „D’ale Porcului” organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și toroș-pomana ăorcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România.

Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor”, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits”.

Diplomatul culinar – Romana Rista este cunoscut publicului sub brandul “Fata care Gătește cu Flori”, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Surse foto: ghidulbanatului.ro, Petru Lugojan

De același autor

Related Articles