Ascultă Radio România Reșița Live

Primul Punct Gastronomic Local din Caraş-Severin, deschis în zona Muntele Mic la Borlova

Localnicii din apropierea zonelor turistice din Caraş-Severin care doresc să ofere preparate tradiționale pregătite în propria gospodărie o pot face de acum pentru că pe raza comunei Turnu Ruieni, a fost deschis primul Punct Gastronomic Local din judeţ unde bucatele se pot servi direct din gospodărie. Prin crearea acestor puncte se încearcă susținerea cerinței crescânde în zonele montane turistice din Banat a unor unități de alimentație publică de tip familial.

Primul Punct Gastronomic Local din Caraş-Severin, deschis în zona Muntele Mic la Borlova

Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 decembrie 2023, 19:02 / actualizat: 13 decembrie 2023, 11:28

Conform Primăriei Turnu Ruieni, implicată în proiect, în perioada sezonului de schi, numărul zilnic al turiștilor care urcă pe Muntele Mic se situează între 3.000 și 5.000, iar capacitățile de servire a mesei în staţiunea montană sunt cu mult sub această limită şi la costuri mult prea mari pentru buzunarele turiştilor.

Şi aşa că, în urma demersurilor făcute şi a votării Legii Punctelor Gastronomice Locale, rezolvarea a venit de la una din gospodăriile săteşti, a familiei Mihaela şi Zaharia Dragalina din satul Borlova.

Ce i-a determinat să deschidă o unitate de alimentație publică de tip familial aflăm de la Mihaela Dragalina, care a povestit în exclusivitate pentru Radio Reşiţa:

Am plecat de la ideea că în primul rând e zonă turistică și în al doilea rând avem livezi, grădini cu fructe, cu legume și păcat să nu le valorificăm. Am început întâi cu produse tradiționale dulceţuri, zacuscă, am fost pe la târguri, dar sănătatea nu mai permite să mai merg prin piețe. Am avut ceva probleme la spate și tot m-am gândit la ideea să fac ceva la mine acasă, cât pot; când mă doare nu mai fac și tot așa că nu îmi permite sănătatea să am un loc de muncă de 12 ore cum aveam înainte ca bucătar și am vorbit cu domnul primar de la Turnu Ruieni, m-am sfătuit cu dumnealui să vedem ce ar fi de făcut. Acum doi ani s-au făcut cursurile pentru punct gastronomic local și a făcut și soțul meu şi de atunci am avut eu deja ideea asta, dar acum am zis să pun abia în aplicare, probabil acum a fost momentul.

La acel curs te învață pașii, cum să procedezi, cum să valorifici ce ai în gospodărie. De exemplu ne-au spus anumite reguli, că ai voie până în 12 persoane odată, că nu e ca la un restaurant, că se lucrează pe bază de programări etc. Dacă vor două persoane să vină da noi, ne gândim când avem timp să facem mâncarea și programăm la o oră anume când am timp să gătesc pentru persoanele respective. E posibil să vină şi doar o singură persoană, dar chiar şi tot grupul de 12 odată şi pot sta cam două ore nu mai mult.

Pregătim mâncare locală tipic zonei de la Borlova, cum ar fi: sarmale și friptură, pâine pe vatră, cozonaci tradiționali frământați la mână cu nucă, valorificând tot ce avem din livezi, grădini şi curţi. De exemplu am tăiat un vițel, facem o ciorbă de văcuță, deci totul natural, totul bio de la animalele noastre din ogradă, de la porci tot ce avem în gospodărie. Totul să fie cu gustul de acasă cu pasărea şi animalul din coteț și tot așa.

Acest punct gastronomic l-am deschis sâmbătă în 9 decembrie și așteptăm programări, adică să ne sune clienții şi să vină la noi la masă să deguste din produsele locale sau cei care sunt în trecere pot intra la noi. De exemplu anumite persoane care știu că sunt în trecere că, acum e sezonul de schi la Muntele Mic, Borlova e ultimul sat înainte de staţiunea montană unde vine lume multă si atunci se gândesc: de dimineață mergem la schi, atunci seara pot suna la noi pe la ora „X” o să ajungem şi o să vrem un sandwich și o să vrem mâncarea cutare sau cutare; eu le spun da o să pot să vă ofer mâncarea respectivă la ora „X” atunci persoanele respective se opresc la ora stabilită și îi pun la masă, mănâncă și pleacă. Este fără cazare, doar cu mâncare.

Cei care doresc să ne treacă pragul ne găsesc la numărul 234 în mijlocul satului unde este parcul și biserica mare se face un drum la stânga şi e a patra casă tot pe stânga. Pot suna în prealabil la numărul de telefon 0785.539.421 și stabilesc cu ei pașii care îi au de urmat și ce găsesc de mâncare și când pot veni.

Acest pas pe care l-am făcut eu pentru promovarea produselor noastre locale românești îl recomand tuturor producătorilor. Este o foarte bună metodă de promovare a produselor tradiționale și plus de asta la noi la munte este aerul nepoluat și sunt produsele sută la sută naturale. De exemplu eu am și zacuscă făcută de mine și dulcețuri și siropuri sută la sută naturale şi de fiecare dată când o să vină și o să vrea un client să ia masa eu o să-l pun să deguste din aceste produse şi astfel poate achiziționa şi pentru acasă.

În ceea ce privesc prețurile are nu pot să dau acuma nimic concret pentru că nici nu am avut încă clienți. O să depindă de meniu. Dacă o să fie o mâncare cu carne de vită o să fie un pic mai scump, dacă o să fie cu carne de pui o să fie mai ieftin depinde din ce e preparată. Nu pot să dau un preț fix acuma, dar o să fie prețuri competitive. Nu o să fie prețuri de restaurant, clar o să fie prețuri mult mai mici sau pot să le fac sandwich-uri să își ia la pachet. Prețurile o să fie foarte bune în comparație cu cele de pe munte sau din restaurantele noastre.

Momentan este un proiect pilot pentru județul Caraș-Severin şi în zona noastră și sper cât mai mulţi să mi se alăture pe viitor și lumea să înțeleagă și să facă diferența între un fel de mâncare sută la sută tradițional ca la mama acasă și un fel de mâncare din restaurantele mari în care nu vor găsi niciodată gustul mâncării de acasă„.

Sursa foto: Mihaela Dragalina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în dialog cu fermierii din Caraș-Severin: Digitalizarea și subvențiile APIA, teme prioritare la Băile Herculane
Agricultură miercuri, 23 iulie 2025, 19:06

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în dialog cu fermierii din Caraș-Severin: Digitalizarea și subvențiile APIA, teme prioritare la Băile Herculane

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a efectuat o vizită de lucru în stațiunea Băile Herculane, unde s-a întâlnit cu...

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în dialog cu fermierii din Caraș-Severin: Digitalizarea și subvențiile APIA, teme prioritare la Băile Herculane
Vești bune pentru agricultori: Azomureș reia producția de îngrășăminte la 55% din capacitate
Agricultură miercuri, 23 iulie 2025, 10:48

Vești bune pentru agricultori: Azomureș reia producția de îngrășăminte la 55% din capacitate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în urma unei recente vizite la platforma Azomureș, că managementul companiei a decis repornirea...

Vești bune pentru agricultori: Azomureș reia producția de îngrășăminte la 55% din capacitate
Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin
Agricultură vineri, 18 iulie 2025, 23:07

Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin

Pomicultura din Caraş-Severin traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, din cauza secetei prelungite care afectează grav...

Pomicultura din Caraş-Severin, grav afectată de secetă: producții compromise și livezi în pericol de declin
Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița
Agricultură marți, 15 iulie 2025, 18:45

Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița

Coşul cu legume proaspete, direct din grădină de la producător a plecat din nou la drum. „Cei care doresc un gust autentic și produse...

Legume proaspete de la producător la Timişoara, Bocșa și Reșița
Agricultură luni, 14 iulie 2025, 17:04

Avertismentul specialiștilor despre roșiile „bio” din piețe și testele neomologate pentru pesticide

Produsele locale atrag, dar cât de sigure sunt legumele din piețe? În sezonul estival, tot mai mulți români aleg să cumpere roșii și alte...

Avertismentul specialiștilor despre roșiile „bio” din piețe și testele neomologate pentru pesticide
Agricultură vineri, 11 iulie 2025, 17:18

Lansarea schemelor de ajutor pentru usturoi și cartof, amânată pentru 2026

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că lansarea schemelor de ajutor de minimis pentru susținerea producției de usturoi...

Lansarea schemelor de ajutor pentru usturoi și cartof, amânată pentru 2026
Agricultură joi, 10 iulie 2025, 18:56

Pasiune pentru natură la Reşiţa: Zmeură și plante medicinale bio, cultivate cu dedicare într-o grădină de la capătul oraşului

La Reșița, la doar câteva sute de metri de Complexul Atlantic din cartierul Lend, Amalia Petrescu îngrijește cu dragoste o mică plantație de...

Pasiune pentru natură la Reşiţa: Zmeură și plante medicinale bio, cultivate cu dedicare într-o grădină de la capătul oraşului
Agricultură joi, 10 iulie 2025, 14:51

Ploile de iulie aduc speranță culturilor de porumb și floarea-soarelui din Caraș-Severin

Luna iulie nu este o perioadă de așteptare pasivă în agricultură, ci un moment esențial de monitorizare atentă și intervenție rapidă....

Ploile de iulie aduc speranță culturilor de porumb și floarea-soarelui din Caraș-Severin