Chiar dacă este zăpadă în livadă, iar temperaturile sunt scăzute în timpul zilei şi nopţile geroase, pomii fructiferi din livezile judeţului Caraş-Severin, aflaţi în faza repausului vegetativ, nu sunt afectaţi, a precizat pentru Radio Reşiţa inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, pomicultor din comuna Ticvaniu Mare:

Dacă s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute în ultimele zile, pomii fructiferi nu sunt afectaţi, pentru că încă se află în perioada de repaus vegetativ. Nu au fost afectaţi nici de temperaturile ridicate din săptămânile trecute. În perioada de repaus, mugurii de rod rezistă la temperaturi de -35 de grade Celsius, în timp ce rădăcinile suportă temperaturi de numai -7 – -12 grade Celsius. Cei mai sensibili la geruri sunt pomii plantaţi în această toamnă, mușuroirea după plantat fiind foarte importantă; se adună pământ sub formă de muşuroi peste punctul de altoire. Acesta se înlătură primăvara când nu mai este riscul de îngheţ. Dacă rămâne aşa există riscul de a da rădăcini din altoi. Singura problemă -şi asta şi pentru că avem puţină zăpadă- o constituie rozătoarele care atacă în special mărul. De aceea este indicat ca pomii fructiferi să fie împrejmuiţi.

Sperăm să avem o iarnă cât mai lungă cu temperaturi scăzute, astfel încât pomii să nu intre în vegetaţie. Odată cu intrarea lor în vegetaţie, la dezmugurit, devin foarte sensibili, limita de rezistenţă fiind cuprinsă între minus 5 – minus 6 grade Celsius, iar în stadiul de buton florar, minus 3,5 grade.

Sperăm să avem şi caise anul acesta, caisul fiind o specie cu perioada cea mai scurtă de repaus vegetativ, în jur de 30-40 de zile. Anul trecut când aceştia au pornit în vegetaţie, undeva pe la sfârşitul lunii februarie, au fost câteva zile cu temperaturi foarte scăzute, minus 11, minus 12 grade şi aceştia nu au mai putut fi salvaţi. Caişii, din păcate, mai produc foarte rar la noi în zonă din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani”.