Pe plan mondial rasele de taurine direcționate pentru producția de carne sunt într-o continuă dezvoltare, rasa Aberdeen Angus reprezentând 70% din totalul acestora, fiind cea mai răspândită și apreciată rasă de carne din lume.

Pe raza municipiului Reşiţa, mai exact în cartierul Ţerova al urbei de pe Bârzava, câteva exemplare din această rasă s-au adaptat în ferma crescătorului de animale Mihai Sprînceană căruia i-am făcut o vizită şi de la care am aflat că:

Mihai Sprînceană

Vitele de Angus sunt foarte rezistente la condiţiile de mediu. Se hrănesc cu orice. Fac curăţenie pe câmp; unde ajunge Angus-ul rămâne curat în urmă. Apoi, că au o carne foarte căutată în alimentaţia publică în general şi cu precădere în restaurante. Fătările nu sunt pretenţioase şi nu trebuie asistate ca la celelalte bovine. Ele pot făta iarna afară la temperaturi de -10 grade Celsius şi viţelul nu are nimic. Dacă în prima zi, imediat după fătare, nu ai reuşit să îl crotaliezi, a doua zi nu îl mai prinzi. E iute de picior, vioi, fuge, are putere în el. Este o rasă foarte puternică şi rezistentă şi cum am spus se hrăneşte cu orice. La noi, de exemplu, tot ce rămâne în iesle de la oi le dăm la vaci. Ele asta mănâncă, ce rămâne de la oi, practic nu se aruncă nimic şi plus de asta fac curăţenie, pe păşune, pe terenurile deţinute. Noi le ţinem doar în gard electric, este un avantaj extraordinar că nu trebuie să le păzeşti şi din când în când te mai uiţi la ele să vezi ce fac.

În prezent avem o cireadă compusă din 26 de exemplare din care 17 sunt gestante, pentru că avem taurul printre ele.

Băiatul meu are nişte măcelării în Reşiţa şi în curând vom desface produsele de Angus şi astfel vor avea şi reşiţenii posibilitatea să deguste cum este carnea din această bovină. Este o carne ceva mai scumpă deocamdată, pentru că nu conţine grăsimi dăunătoare şi pentru că sunt puţine exemplare în judeţ, dar Angus-ul se ţine mai uşor decât orice altă vacă de a noastră. În momentul în care creşterea acestei specii va lua avânt şi în zona noastră, cum deja există prin alte părţi atunci piaţa va fi cea care va decide şi nu va fi ca preţ cu mult peste carnea de vită pe care o cumpărăm acum din măcelării. Deci, totul este să existe animale. Noi avem deja un grup format şi mai există în Caraş-Severin astfel de grupuri, iar asta înseamnă că în timp carnea se va ieftini.

În România rasa Aberdeen Angus a apărut prima oară în perioada anilor 1958-1961 fiind aduși tauri de reproducție pentru a fi folosiți la încrucişări industriale cu vaci slab productive din rasele locale în vederea obţinerii de hibrizi cu rezultate bune pentru producţia de carne. Primul transfer de embrioni a fost realizat în anul 2000 la ferma Zănești  a  celor de la TCE 3 Brazi Piatra Neamț. Au fost sincronizate vitele din rasele Bălțată Românească, Holstein și Brună, iar embrionii au fost aduși din Statele  Unite ale  Americii. Acestea au fost doar două inițiative fără continuitate pentru rasa Aberdeen Angus în România. În decursul anului 2008, a avut loc primul import masiv de taurine din rasa Aberdeen Angus din Germania. A fost vorba de un grup de 120 de juninci, care și-au găsit noul adăpost la o fermă nou înființată lângă Sibiu. Din cauza fluctuației și în general scăderii prețului litrului de lapte, mulți fermieri au început să opteze ulterior pentru încrucișări și cumpărări de taurine din rasa Aberdeen Angus. Suprafețele mari de pajiști naturale, clima, relieful, variația precipitațiilor, solul, calitatea furajelor sunt unele din marile atuuri ale României de a crește o asemenea rasă de calitate în sistem extensiv.

Asociația Aberdeen Angus Romania are în prezent peste 1.300 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 75.000 de bovine din această rasă.

Sursa: aberdeenangus.ro