Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Vitele de Angus tot mai prezente în fermele crescătorilor de animale din Caraş-Severin

Pe plan mondial rasele de taurine direcționate pentru producția de carne sunt într-o continuă dezvoltare, rasa Aberdeen Angus reprezentând 70% din totalul acestora, fiind cea mai răspândită și apreciată rasă de carne din lume.

[AUDIO-FOTO] Vitele de Angus tot mai prezente în fermele crescătorilor de animale din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 ianuarie 2022, 13:17

Pe raza municipiului Reşiţa, mai exact în cartierul Ţerova al urbei de pe Bârzava, câteva exemplare din această rasă s-au adaptat în ferma crescătorului de animale Mihai Sprînceană căruia i-am făcut o vizită şi de la care am aflat că:

Mihai Sprînceană

Vitele de Angus sunt foarte rezistente la condiţiile de mediu. Se hrănesc cu orice. Fac curăţenie pe câmp; unde ajunge Angus-ul rămâne curat în urmă. Apoi, că au o carne foarte căutată în alimentaţia publică în general şi cu precădere în restaurante. Fătările nu sunt pretenţioase şi nu trebuie asistate ca la celelalte bovine. Ele pot făta iarna afară la temperaturi de -10 grade Celsius şi viţelul nu are nimic. Dacă în prima zi, imediat după fătare, nu ai reuşit să îl crotaliezi, a doua zi nu îl mai prinzi. E iute de picior, vioi, fuge, are putere în el. Este o rasă foarte puternică şi rezistentă şi cum am spus se hrăneşte cu orice. La noi, de exemplu, tot ce rămâne în iesle de la oi le dăm la vaci. Ele asta mănâncă, ce rămâne de la oi, practic nu se aruncă nimic şi plus de asta fac curăţenie, pe păşune, pe terenurile deţinute. Noi le ţinem doar în gard electric, este un avantaj extraordinar că nu trebuie să le păzeşti şi din când în când te mai uiţi la ele să vezi ce fac.

În prezent avem o cireadă compusă din 26 de exemplare din care 17 sunt gestante, pentru că avem taurul printre ele.

Băiatul meu are nişte măcelării în Reşiţa şi în curând vom desface produsele de Angus şi astfel vor avea şi reşiţenii posibilitatea să deguste cum este carnea din această bovină. Este o carne ceva mai scumpă deocamdată, pentru că nu conţine grăsimi dăunătoare şi pentru că sunt puţine exemplare în judeţ, dar Angus-ul se ţine mai uşor decât orice altă vacă de a noastră. În momentul în care creşterea acestei specii va lua avânt şi în zona noastră, cum deja există prin alte părţi atunci piaţa va fi cea care va decide şi nu va fi ca preţ cu mult peste carnea de vită pe care o cumpărăm acum din măcelării. Deci, totul este să existe animale. Noi avem deja un grup format şi mai există în Caraş-Severin astfel de grupuri, iar asta înseamnă că în timp carnea se va ieftini.

În România rasa Aberdeen Angus a apărut prima oară în perioada anilor 1958-1961 fiind aduși tauri de reproducție pentru a fi folosiți la încrucişări industriale cu vaci slab productive din rasele locale în vederea obţinerii de hibrizi cu rezultate bune pentru producţia de carne. Primul transfer de embrioni a fost realizat în anul 2000 la ferma Zănești  a  celor de la TCE 3 Brazi Piatra Neamț. Au fost sincronizate vitele din rasele Bălțată Românească, Holstein și Brună, iar embrionii au fost aduși din Statele  Unite ale  Americii. Acestea au fost doar două inițiative fără continuitate pentru rasa Aberdeen Angus în România. În decursul anului 2008, a avut loc primul import masiv de taurine din rasa Aberdeen Angus din Germania. A fost vorba de un grup de 120 de juninci, care și-au găsit noul adăpost la o fermă nou înființată lângă Sibiu. Din cauza fluctuației și în general scăderii prețului litrului de lapte, mulți fermieri au început să opteze ulterior pentru încrucișări și cumpărări de taurine din rasa Aberdeen Angus. Suprafețele mari de pajiști naturale, clima, relieful, variația precipitațiilor, solul, calitatea furajelor sunt unele din marile atuuri ale României de a crește o asemenea rasă de calitate în sistem extensiv.

Asociația Aberdeen Angus Romania are în prezent peste 1.300 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 75.000 de bovine din această rasă.

Sursa: aberdeenangus.ro

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Agricultură joi, 13 noiembrie 2025, 21:15

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână

De vineri, 14 noiembrie 2025 legumicultorul Claudia Gross din Berzovia dă startul la verde şi pune la dispoziţia gospodinelor din Banat...

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână