[AUDIO] Ziua internaţională a munţilor: În Caraş-Severin turismul montan cunoaşte un trend ascendent

[UPDATE]

Ziua internaţională a munţilor, proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, este marcată anual la data de 11 decembrie. Cât de importantă este dezvoltarea durabilă a zonei montane, dar şi respectul omului faţă de acest obiectiv natural al planetei, a aflat Hardy Cvoica dintr-un dialog purtat cu reprezentantul Serviciului “Salvamont” Caraş-Severin, Horia Cocie:

Horia Cocie

Salvamonţii cărăşeni invită turiştii în zonele montane ale Banatului, să admire frumuseţile naturii şi să se încarce pozitiv de fiecare dată când interacţionează cu acestea.

***

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/ 245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Pentru anul 2019, tema propusă este “Mountains matter for Youth”, potrivit http://www.un.org.

Munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Aceştia nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuşi, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.

Provocarea pentru viitor este reprezentată de identificarea oportunităţilor durabile care pot aduce beneficii atât comunităţilor din zonele înalte, cât şi a celor din zonele joase, precum şi de ajutorul în eradicarea sărăciei fără o contribuţie la degradarea ecosistemelor fragile din munţi.

Sursa – agerpres.ro

Cele mai citite

Related Articles