UPDATE 21:30

Toți cei 56 de turiști, din muntii Retezat, coordonați de către echipele de salvatori au ajuns în siguranță la refugiul Gențina, cele 5 persoane rănite în accidentul de avalanșă sunt în prezent coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara. Ceilalți 51 de turiști, toți adulți, au luat decizia să rămână peste noapte la refugiul Gențiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale.

 

UPDATE: 20:00

Salvamontiștii care au urcat pe munte, în Retezat, pentru a-i ajuta pe turiștii surprinși de avalanșă, sâmbătă după-amiază, s-au întâlnit cu aceștia și confirmă decesul celor doi copii de 12 și 14 ani. Salvatorii montani spun că șapte turiști au fost surprinși de avalanșă, și nu cinci, cum se crezuse inițial, iar aceștia erau desprinși dintr-un grup mai mare de 50 de persoane. La ora transmiterii acestei știri, toți turiștii sunt în drum spre Cabana Gențiana. Ulterior, echipele de intervenție vor merge până la locul avalanșei pentru a recupera cele două trupuri, operațiunea fiind de durată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Șeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat sâmbătă seară, pentru News.ro că salvatorii care au urcat pe munte pentru a ajuta turiștii surprinși de avalanșă să coboare la cabana Gențiana s-au întâlnit cu aceștia.

Şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat, sâmbătă seară, pentru News.ro că salvatorii care au urcat pe munte pentru a ajuta turiştii surprinşi de avalanşă să coboare la cabana Genţiana s-au întâlnit cu aceştia.

”A avut loc întâlnirea cu persoanele care au scăpat în urma avalanşei. Turiştii sunt, în acest moment, în drum spre Cabana Genţiana, unde li se va face o verificare medicală, chiar dacă vizual nu au leziuni. Apoi vor fi preluaţi de Poliţie”, a declarat Ovidiu Bodean.

Potrivit sursei citate, şapte persoane au fost surprinse de avalanşă, şi nu cinci, cum se credea iniţial, cei şapte turişti fiind desprinşi dintr-un grup mai mare, de 50 de persoane, care se afla pe munte, în momentul în care zăpada s-a desprins şi a luat-o la vale.

”Ne-am lămurit şi noi, după ce am discutat cu cei din grup. Au fost şapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalanşă. Dintre cei şapte, trei au scăpat teferi, fără nicio leziune, doi au răni uşoare, câteva zgârieturi, iar doi copii au decedat. Cu toţii au experienţă montană şi erau bine echipaţi”, a mai spus Bodean.

………………………………………………………………………………………………………..

O avalanșă care a avut loc sâmbătă 22 aprilie, în munții Retezat, între Bucura și Poiana Pelegii, a surprins cinci turiști din care 2 copii care au decedat, informeaza ISU Hunedoara. Copii aveau 13, respectiv 14 ani.

„Au fost prinse 5 persoane, dintre care doi minori. Aceștia au decedat. Sunt forțe de la Salvamon, ISU și jandarmerie montană. Analizăm dacă e necesar să trimitem un avion, fie de la Mureș, care are troliu, fie de la Arad. Celelalte 3 persoane sunt în afara oricărui pericol. E mobilizată o șenilată, și alte două mașini de intervenție cu tracțiune integrală.”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Care sunt condițiile meteo care au dus la avalanșa din Retezat

Mihai Huștiu, reprezentant ANM, a precizat, tot la postul de televiziune Digi24, că în Carpații Meridionali a nins abundent în ultimele zile, s-a depus un strat de 50-60 cm, o pulbere așezată peste un strat înghețat de zăpadă, în condițiile în care vântul suflă cu putere. Riscul de avalanșă era maxim, ridicat încă de vineri la nivelul 5 de pericol.

1 COMENTARIU

  1. Numai din cauza parintilor cretini sa intamplat aceasta tragedie. Din cauza frustrarilor acumulate dea lungul vietii, imping copii sa faca diferite activitati incompatibile cu varsta lor, confiscandu-le copilaria, in goana dupa celebritate

Comments are closed.