[AUDIO] Tradiţii pentru spor şi sănătate de sărbătoarea Sfântului Ignatie Teoforul. La mulţi ani sărbătoriţilor de astăzi!

641

ignatie-teoforul-1

Când Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ignatie Teoforul, în 20 decembrie, în calendarul popular se împlineşte ritualul Ignatului porcilor sau Înătoarea.

Conform tradiţiei, tăierea porcilor are loc într-un anumit moment al zilei, de obicei în zori sau dimineaţa devreme. Credinţa că porcul îşi visează moartea în noaptea de Ignat oferea suficiente momente pentru săvârşirea practicilor rituale menite să asigure sănătatea gazdei în noul an, să alunge spiritele rele, să prezică vremea pe o perioada mai îndelungată de timp sau să fertilizeze ogoarele.

Credincioşii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, martir al Bisericii şi unul din cei mai de seamă Părinţi apostolici. Se spune că Sfantul Ignatie a fost copilul pe care l-a apucat de mână Mântuitorul Iisus Hristos, fapt pentru care i s-a spus Teoforul, adică purtătorul de Dumnezeu. Praznicul Sf. Ignatie nu are însă nimic în comun cu sacrificatul porcilor de Ignat, sintagmă cunoscută în popor.

Despre simbolistica zilei, părintele Petru Berbentia:

Alte derivate ale prenumelui de Ignat sunt: Ignaţiu, Ignatie, Ignasia, Inigo, Natius şi Ginat.

La mulţi ani tuturor celor care-şi sărbătoresc astăzi onomastica!

Sursa foto: crestinortodox.ro