Tinerii ortodocși de pe Valea Cernei și Valea Almăjului au arătat 100 DE ANI DE ROMÂNIA ÎN IMAGINI!

La sediul Protopopiatului ortodox din Băile Herculane s-a desfășurat în această seară seminarul cu tema 100 DE ANI DE ROMÂNIA ÎN IMAGINI, acțiune care se înscrie în cadrul ZILELOR TINERETULUI ORTODOX ÎN EPISCOPIA CARANSEBEȘ. Au participat la această manifestare peste 35 de tineri din din cadrul filialelor locale ale Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) BANATUL DE MUNTE din Băile Herculane, Mehadia, Topleț, Bârza – grupați în Filiala VALEA CERNEI, precum centrele de tineret din Cornereva, Eftimie Murgu, TIMOTEOS și VALEA ALMĂJULUI din Bozovici, tinerii fiind însoțiți de profesorii de religie și preoții parohiilor sub care își desfășoară activitatea.

Manifestările au început cu o rugăciune rostită de coordonatorul acțiunii – părintele Mihai Ciucure – inspector eparhial în cadrul Episcopiei Caransebeșului, după care seminarul s-a desfășurat pe două secțiuni. În prima secțiune, tinerii au prezentat o expoziție tematică de fotografii ale personalităților și evenimentelor istorice din ultimul secol în fiecare zonă pe care o reprezintă, iar cea de-a doua secțiune tinerii au fost provocați să dezbată între ei, pe grupe, tematica fiind Centenarul Marii Uniri. Pe parcursul dezbaterilor, tinerii au abordat teme precum tradițiile poporului român, credința, limba română, personalități din istoria celor 100 de ani de România, prin acest exercițiu dându-li-se posibilitatea acestor tineri să caute informația, să fie curioși de tot ceea ce a însemnat România în ultimii o sută de ani!

George Brăduț Hânda (Pătaș) : “Noi, în Valea Almăjului, la expoziția 100 DE ANI DE ROMÂNIA ÎN IMAGINI am fost foarte activi și am încercat să surprindem imagini ilustrative, care să reprezinte tema! Ne-am interesat la personalitățile istorice din zonă, ne-am documentat pe internet, am adunta toate informațiile și le-am pus pe hârtie! Cred că este o acțiune importantă, o acțiune pe care noi, tinerii, ar trebui să o apreciem și să-i avem ca modele personalitățile istorice din ultime vreme! Tinerii ar trebui să se îndrepte astăzi spre Biserică pentru că în Biserică este libertate, este unitate și doar cei care trăiesc în Biserică pot să observe aceste lucruri!”

Rocco Cincheză (Mehadia) : “Este foarte frumos că am reușit să ne adunăm toți aici și să facem această acțiune! Se vede că toată lumea încearcă să lucreze, toată lumea vine cu idei și nimeni nu stă cu mâinile în sân! Mi-a plăcut expoziția tinerilor de la Bozovici, a prezentat o mare parte din istoria României!”

Mihaela Budănescu (Mehadia) : “Este o întâlnire care poate să ne ajute foarte mult, să ne dăm seama cât de importantă poate fi istoria pentru noi, cât de importantă este Biserica pentru noi și cât de apropiați putem să fim noi de Dumnezeu și cum putem să ne desfășurăm activitatea, să ne punem capul la contribuție, să aflăm mai multă istorie, să fim mai interesați, să aflăm cât mai multe despre țara în care noi locuim! Sunt foarte multe lucruri noi pe care le-am auzit și le-am învățat. Nu am știut foarte multe dintre ele, dar fiecare prezentare a avut un fel de a ne spune ceva, de a ne învăța un lucru nou, pe care noi nu l-am știut! Biserica ne ajută să o luăm pe calea cea bună dacă suntem pe o cale greșită și putem face o comunitate frumoasă, ne putem apropia foarte mult unii de alții!”

Karina Spătaru – președintele ATOR VALEA CERNEI (Băile Herculane) : “Este o acțiune foarte bună pentru tineri, fiindcă ne întâlnim, e unire prin credință și ne întâlnim toți cei care îl avem pe Hristos în suflet și putem împărtăși aceleași gânduri! Pentru că astăzi sunt Zilele Tineretului Ortodox, mi se pare foarte bună ideea de a face o întâlnire pe diferite teme, pentru că învățăm! Expozițiile mi se par foarte interesante, chiar le-am studiat, am studiat și pozele și îmi place că ne-am adus aminte despre strămoșii noștri care au luptat în război!”

Anita Radici – președintele ATOR BANATUL DE MUNTE : “Este o acțiune foarte importantă, atât pentru tinerii de aici, cât și pentru profesorii și preoții care îi însoțesc, pentru că munca pe care au depus-o pentru realizarea panourilor i-a făcut să se unească, să lucreze pentru un scop comun! Cred că prin realizarea acestor panouri, prin informarea referitoare la toate aceste date, toate aceste momente immportante din cei 100 de ani de România i-a făcut să cunoască mult mai multe vis-a-vis de trecutul istoric al acestei țări frumoase! Cred – și îmi place mult acest lucru! – că astăzi, aflându-ne aici, am venit în mijlocul lor și putem să interacționăm cu ei, putem să discutăm, putem să dezbatem teme și de actualitate, dar teme care ne preocupă în mod deosebit astăzi! Eu vă spun din punctul meu de vedere și din ceea ce am trăit până acum, în Biserică am întâlnit un echilibru extraordinar pe care nu l-am găsit în niciun alt loc unde m-am aflat ănainte de a intra în Biserică!”

părintele Mihai Ciucure – coordonatorul manifestărilor : “Îmi place că am văzut preocupare pentru ei și sigur că atunci când ai lucrat la un proiect, ai alcătuir o expoziție, sigur că ți-ai dat silința să cauți! Apoi mi-a plăcut foarte mult naturalețea cu care ei au vorbit unii cu alții, semn că într-adevăr o caracteristică a acestei generații  este curiozitatea! Eu aș vedea o are calitate asta pentru ei, dorința de a afla mai mult și vorbim despre niște teme foarte importante, care țin până la urmă de ființa neamului românesc! Dincolo de prestația individuală a fiecăruia dintre participanți, noi vedem ca valoroasă preocuparea acestor tineri de a afla lucruri noi despre istorie, despre personalități, despre tradiții, despre limbă, despre cultura românească în general! Într-o lume care devine din ce în ce mai indiferentă și mai neatentă la aceste lucruri, o generație care crește fără repere morale, fără valori, fără istorie, fără patriotism este cu atât mai demnă preocuparea lor și a preoților și profesorilor care se îngrijesc de ei în aceste centre de tineret! Trebuie remarcată osteneala aceasta a preoților și profesorilor care fac voluntariat și din timpul lor liber, iată, investesc timp în tânăra generație și cred că rezultatele sunt îmbucurătoare și încep să apară niște muguri de speranță în județul nostru, în Caraș-Severin!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles