RETROSPECTIVA – ianuarie-martie 2014

radioresita

Anul 2014 a adus, între altele, chiar din prima zi, ridicarea completă a restricţiilor de pe piaţa muncii din Uniunea Europeană pentru cetăţenii români şi bulgari. Liberalizarea pieţei europene a generat un val de îngrijorări. Presa de la Londra a constatat, însă, că primii români care au ajuns în Marea Britanie erau persoane care se întorceau la muncă după vacanţa de sărbători petrecută în ţară.

Taxele şi impozitele locale nu au crescut anul trecut în vestul ţării. Atât la Reşiţa, cât şi la Timişoara şi Arad, dările au rămas neschimbate. Totuși, la Timişoara au fost introduse două noi taxe. Una vizează maşinile de peste 7,5 tone care tranzitează municipiul, iar cealălată este destinată firmelor şi fabricilor care poluează.

Radio România a fost lider de piaţă, potrivit studiului de audienţă pentru ultima parte a anului 2013, prin studiourile regionale şi prin Radio România Actualităţi. Şi Radio România Reşiţa a dominat piaţa regională a radiourilor din vestul ţării, fiind în topul preferinţelor ascultătorilor.

Computerul tomograf achiziţionat de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a fost inaugurat în 22 ianuarie. Aparatul, în valoare de 900 de mii de euro a fost cumpărat în cadrul proiectului Sănătate fără frontiere, implementat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

Un grav accident aviatic s-a produs în seara zilei de 20 ianaurie în munţii Apuseni, în judeţul Cluj. În urma prăbuşirii unei aeronave cu echipaj medical la bord două persoane şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost rănite. Directorul ROMATSA şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au demisionat două zile mai târziu. Şi ministrul de Interne, Radu Stroe a demisionat în contextul criticilor privind intervenţia instituţiilor pentru recuperarea răniţilor accidentului.

Consiliul Judeţean Caraş-Severin în parteneriat cu 15 administraţii publice locale, a lansat în ianuarie programul „Gestionarea în sistem informatic a Registrului agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor”. Prin această investiţie se pot accesa mult mai uşor informaţiile din domeniul agricol. Proiectul se va încheia în luna iunie 2015 şi are o valoare de 1,5 milioane de euro.

122 de deţinuţi au fost eliberaţi în 1 februarie de instanţele de judecată, în urma punerii în aplicare a prevederilor din noile coduri, Penal şi de Procedură Penală. Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru 176 de minori a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie.

O nouă societate de salubrizare îngrijeşte străzile municipiului Reşiţa începând din luna februarie. Potrivit primarului Mihai Stepanescu, societatea Supercom a câştigat prin licitaţie activitatea de măturare, stropire, spălarea străzilor şi gestionarea parcurilor. În ceea ce priveşte ridicarea gunoaielor şi transportul lor societatea responsabilă este în continuare Brantner.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin are din februarie, filială şi în Oţelu Roşu. Investiţia de 60.000 de lei a fost asigurată din bugetul local. Instituţia va deservi 1.800 de fermieri de pe Valea Bistrei care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ore întregi pentru a-şi depune dosarele de finanţare la APIA Caransebeş.

Alpinistul Bruno Adamcsek a primit în 25 februarie, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin. Născut în Bocşa, acesta este unul dintre cei cinci alpinişti care au participat, în 2013, la expediţia românească Nanga Parbat.

Din luna martie, subprefectul judeţului Caraş-Severin este Nicolae Ciobanu. Acesta l-a înlocuit pe Anton Paulescu, susţinut de liberali. Ciobanu a deţinut înainte funcţia de director al Inspectoratului Teritorial de Muncă din judeţul Caraş-Severin.

Fostul primar al Reşiţei, Liviu Spătaru, a fost condamnat în 28 martie , de Curtea de Apel din Craiova, la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie.

Radio România a răsplătit în data de 23 martie, pentru a 12-a oară, performanţele muzicale ale anului 2013. Pe lista nominalizărilor au fost 39 de artişti de top ai show bizz-ului românesc şi 28 de hituri. Gala premiilor Radio România a avut loc la sala radio din capitală.

La final vă mai spunem că vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, a fost declarat, în luna martie, politicianul anului. Titlul i-a fost decernat în cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţa Socială. Competiţia a fost iniţiată de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la prima promoţie şi 10 ani de la reglementarea profesiei de asistent social în România.

Cele mai citite

Related Articles