Premieră gastronomică în Caraş-Severin: Direcţia silvică lansează păstrăvul afumat, o delicatesă din producţia proprie

Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin se lansează, în premieră şi în domeniul gastronomic.

Este vorba despre producerea în condiţii tradiţionale a unui sortiment de păstrăv afumat, cu materie primă obţinută din crescătoriile proprii şi cu întregul proces realizat în primă fază în două din păstrăvăriile avute în administrare, Valea Bei şi Topleţ.

Traian Roşu – şeful serviciului vânătoare şi salmonicultură din cadrul instituţiei judeţene pentru Radio Reşiţa:

“Este vorba despre o preocupare mai veche a noastră, acum suntem pe punctul de a o finaliza şi în premieră am făcut nişte investiţii în acest sens, nişte dotări cu utilaje de eviscerat, de vidat, de afumat, maşini de produs gheaţă pentru ambalare şi am pus la punct tehnologia de producere a păstrăvului afumat. Am şi stabilit preţul de vânzare la 60 de lei kilogramul. Într-o primă fază avem celule de afumare la Ocoalele silvice Herculane, păstrăvăria Topleţ şi Sasca Montană, păstrăvăria Valea Bei, dar pe viitor ne-am propus achiziţionarea a încă două celule de afumat şi la celelalte păstrăvării. Într-o primă fază, noul produs va putea fi cumpărat doar din păstrăvării, pe bază de comandă, iar ulterior după ce sortimentul va fi cunoscut şi apreciat pe piaţă, probabil că şi comercianţii vor solicita la rândul lor cantităţi mai mari, astfel încât la anul păstrăvul afumat să se regăsească chiar şi în magazinele care acum desfac numai păstrăv proaspăt. Produsul va fi de bună calitate şi va face concurenţă produselor similare din supermarketurile existente în acest moment”. 

Traian Roşu a mai spus că, în plan sunt încă două celule de afumare şi pentru celelalte păstrăvării avute în gestionare, pentru ca pe viitor produsul să fie găsit la orice oră la oricare din cele 4 locaţii din judeţ.

Noul sortiment, care la preţ şi calitate va fi net superior celor deja existente în magazinele din ţară, va fi scos pe piaţa de consum din decembrie, în pragul sărbătorilor de iarnă, a mai precizat Traian Roşu.  (Hardy Cvoica)