Lemnul de foc de pe Valea Cernei, la mare căutare în Oltenia!

Depozitul de material lemnos de la Iardaştiţa aparţinând Ocolului Silvic Băile Herculane, este foarte solicitat în această perioadă, iar silvicultorii fac cu greu faţă solicitărilor care vin nu doar din zonă, ci şi din judeţele situate în sudul ţării şi care nu dispun de suprafeţe forestiere.

Sunt foarte multe solicitări din Băile Herculane şi localităţile învecinate, dar şi din alte judeţe, mă refer la cele din sudul ţării, Mehedinţi, chiar Teleorman şi Olţtoată Oltenia de câmpie solicită cumpărarea de material lemnos!“, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – şeful Ocolului Silvic Băile Herculane.

Conform regulamentului de vânzare a masei lemnoase, lucrătorii depozitului au obligaţia de a asigura lemnul de foc pentru consumul propriu al locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială unde este situat sediul ocolului silvic.

Dacă după ce furnizăm lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor acestor persoane mai rămâne lemn, bineînţeles că noi îi servim şi pe ceilalţi, pentru că acesta este scopul nostru, de a valorifica masa lemnoasă şi de a asigura necesarul de lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor!“, ne precizează Grigore Bardac.

Totuşi, în alţi ani lemnul de foc din depozite nu prea era solicitat de populaţia din zonă! “Această solicitare a crescut datorită faptului că legile care pedepsesc transportul ilegal de arbori din pădure s-au înăsprit foarte tare şi tuturor le este frică să mai care materialul lemnos sub formă ilegală! În acest senş nimeni nu mai transportă ilegal, cum o făceau în anii anteriori şi asta denotă din faptul că toată lumea vine şi solicită cumpărarea de lemn de foc din depozitele ocolului silvic sau de la societăţile comerciale care au în domeniul de activitate exploatarea masei lemnoase“, explică şeful silvicultorilor de pe Valea Cernei.

Prin urmare, la depozitele pentru lemn de foc au reapărut cozile, iar vânzările sunt destul de mari! “Vă spun sincer că în fiecare dimineaţă stă lumea la coadă ca la pâinea caldă, cum se stătea pe vremuri şi cu greu facem faţă solicitărilor! Încercăm să-i programăm în funcţie de ordinea în care vin la noi, fără nicio altă preferinţă şi sper ca până la sfârşitul lunii noiembrie să ne onorăm toate contractele avute în derulare şi toate solicitările persoanelor fizice!”, ne mărturiseşte Grigore Bardac.

În funcţie de numărul solicitărilor şi de cantitatea solicitată, vânzările zilnice din depozit se situează între 30 şi 80 mc, în acest an preţul de vânzare al lemnului de foc fiind de 250 de lei/mc, cu TVA-ul inclus.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles