[FOTO] Arta lui Marian Truțulescu este ca o religie invocând supremația intangibilă a spiritului

Motto: „Trebuie să te pierzi în îngerul tău pentru a descoperi conturul personal al umanității tale, după cum îngerul trebuie să se piardă, o clipă, în umanitatea ta, pentru a se întoarce, împlinit, la splendoarea angelicității sale.”Andrei Pleșu

Știm că stelele sunt mereu în același loc pe cer, dar potrivit feluritelor stări ale atmosferei par mult mai departate decat în alte momente, ori dau impresia că sunt mult mai apropiate și seamană cu lacrimi gata să picure pe acest pământ. Așa e și cu Dumnezeu. Bucuria îl îndepărtează, pe când amărăciunea îl apropie și s-ar zice că-l sălășluieste în noi”, spunea scriitorul francez   Leon Bloy.

Într-o lume dominată de scamatorismul ignoranței și lipsa de perspectivă, Marian Truțulescu se impune prin arta sa luminată de har și sensibilitate, convingându-ne că pierduta Grădină tot mai există.”

Așa cum ne-a obișnuit artistul plastic pune în cv-ul cultural al Reșiței semnătura, ce înobilează prin măiestria sa identitatea ce transcede prin onoare hotarele timpului cu plus valoarea creației sale. Apreciat în țară și peste hotare profesorul reșițean s-a bucurat recent de recunoașterea  unor ilustre personalități din capitala României, oameni de cultură  și oficialități, printre care Roxana Bărbulescu, critic de artă si președintele Asociației Culturale ARTAR și a Loreta Popa, jurnlist și scriitor.

Artistul a  expus pe simezele bucureștene, la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu și  a adus în fața iubitorilor de artă compoziții de grafică si pictură strânse sub titlul expozitiei “Imago Mundi”  . Sensibilitatea, inspirația și măiestria artistului Marian Truțulescu au impresionat auditoriul și au fost relevate de criticul de artă Roxana Bărbulescu:

„Parcursul artistic al lui Marian Truțulescu, de la absolvirea Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Artă și Design și până în prezent, a fost unul bogat în evenimente culturale, concretizate în organizarea unor serii de expoziții personale de grafică, precum și în participarea la numeroase expoziții de grup, Saloane naționale și internaționale de artă, Bienale și Trienale în țară, dar mai ales în străinătate, unde lucrările sale au fost apreciate la adevărata lor valoare.

De ce Imago Mundi? Pentru că, așa cum cardinalul Pierre D’Ailly aduna, la începutul Renașterii, în vastul său tratat de astrologie Imago Mundi toate cunoștințele de până atunci despre țările și popoarele lumii, deci oferea o imagine a lumii, la fel și artistul Marian Truțulescu, prin mijloace vizuale moderne și într-o manieră originală, ne oferă o imagine a lumii, sau, mai bine zis, o imagine a unei lumi văzute prin prisma trăirilor propri, găsind în arhitectura gotică un univers inepuizabil de inspirație pe care l-a transpus în lucrările sale de grafică și pictură.

În acest spațiu artistul Marian Truțulescu își situează personajele sale, de cele mai multe ori abia sugerate, cu o corporalitate diluată, asemeni spiritelor ce veghează locurile sacre. Apărând în diverse ipostaze, îngerii săi se contopesc cu zidurile catedralelor, uneori preluând cu brațele formele arcelor de susținere, alteori doar pur și simplu plutind ocrotitor, binecuvântând, generând prin gestica lor un dinamism aparte. Chipurile lor spiritualizate, impersonale, definite prin tușe fine, într-o tonalitate deschisă, suavă, luminoasă, amintind de portretele renascentiste ale lui Leonardo sau Rafael, centrează de cele mai multe ori compoziția cu expresia lor atemporală. Cu o materialitate de cele mai multe ori redată parțial, fragmentat, dar totdeauna cu privirea ridicată spre cer, prezențele angelice captează prin transparența lor dinamica efemerului, inducînd aparența fragilității.

Pășind în această lume vizuală plăsmuită de Marian Truțulescu gândul m-a condus la cartea lui Andrei Pleșu Despre îngeri și la un citat al acestuia în care spune că -Trebuie să te pierzi în îngerul tău pentru a descoperi conturul personal al umanității tale, după cum îngerul trebuie să se piardă, o clipă, în umanitatea ta, pentru a se întoarce, împlinit, la splendoarea angelicității sale-.

Vă invit și pe dumneavoastră să vă “pierdeți” în lumea lui Marian Truțulescu și să o descifrați ca pe o hartă în centrul căreia se află viziunea, de o calitate vizuală incontestabilă, a unui artist dăruit cu har a cărui creație s-a construit, asemeni unei catedrale, prin multă muncă, inspirație și sensibilitate.”

Arta lui Marian Truțulescu este  ca o religie invocând  supremația intangibilă a spiritului.Artiștilor, ca și Sfinților li se cere mult, dar nu chiar totul – și nu degeaba. Priveghează, se înfrâng, dar inima și sufletul nu și le dau, pentru că ei sunt Apostolii Frumosului care salvează lumea !

Expozitia de la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu, București,  va rămâne deschisă pânp în data de 3 noiembrie.   

Epilog: „Dacă nu iubim viața pe seama noastră și prin alții, zadarnic încercăm pe orice cale ar fi să o justificăm”. Simone de Beauvoir

 Anca Bica Bălălău

expo-1 expo-5                                 expo-6expo3expo-2expo-4

Cele mai citite

Related Articles