[UPDATE][AUDIO][FOTO] Strada Furnalelor – primul muzeu viu din vechea vatră de foc a Banatului de Munte

Reșița este municipiul de reședință al județului Caraș-Severin. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1673 şi a fost de-alungul timpului cel mai vechi și important centru metalurgic de pe continentul european. Aici s-au produs sute de locomotive, dar și echipamente pentru nave şi căi ferate.

Din punct de vedere turistic orașul este liniștit şi cu multe clădiri monument. La o plimbare prin zona veche a urbei e multă linişte şi destul de pustiu la orele serii sau în weekend-uri. În prezent orașul poate atrage turiștii prin intermediul peisajelor, al obiectivelor urbane şi al monumentelor arhitectonice de valoare.

Motiv pentru care, imediat după aniversarea celor 249 de ani de la naşterea vieţii industriale pe aceste meleaguri, echipa Euroland Banat din Reşiţa a organizat sâmbătă, 4 iulie o plimbare printr-o galerie vie pe strada Furnalelor şi zona limitrofă (n.r. str. Beethoven, Piaţa Republicii) readucând simbolic pe străzile pavate cu piatră cubică, forfota de acum jumătate de secol. Este vorba despre o expoziție inedită cu fotografii vechi din Reșița Montană, cu clădiri emblematice, unele chiar şi dispărute, imagini postate în ferestrele caselor de pe prima stradă muzeu situată în cartierul Muncitoresc al municipiului de pe Bârzava.

Am fost în zonă şi de la câţiva dintre locatarii din cartier am aflat poveşti uluitoare despre edificii precum: Şcoala Pittner – o clădire monument, aflată într-un amplu proces de reabilitare, Palatul Scheuchenstein, Casa Muncitorească, Madosz, Cafeneaua Turcului, Cinematograful Apollo, Gara Flacăra, Casa de Cultură, Şcoala de Muzică, Piaţa veche, Poliţia veche, Delamia, Strada Furnalelor, Rândurile, Corso şi multe altele.

Demn de menţionat este şi că pe strada Furnalelor din Reşiţa locuieşte de câteva decenii cea mai în etate bunică a cărăşenilor, este vorba despre Barbara Massai cu vârsta de 107 ani.

Barbara Massai şi redactorul Radio Reşiţa, jurnalistul Gerhard Chwoika într-o imagine de arhivă
Barbara Massai într-o înregistrare din arhiva Radio Romania Reşiţa

Despre acţiune şi scopul organizării ei au vorbit preşedintele Asociaţiei „Euroland Banat”, Andrei Szabo, arhitectul însărcinat cu refacerea şi repunerea în circuitul urban a celui mai important edificiu de pe strada Furnalelor, Casa Pittner, Ioana Mihăescu, dar şi Dorinel Hotnogu din partea Primăriei Reşiţa şi nu în ultimul rând despre importanţa primei străzi muzeu din Reşiţa, dr. Dana Antoaneta Bălănescu şi prof. Maria Radu Nowak.

Impresii „colorate” şi încărcate de istorie am aflat însă de la: Dorina Simion, Maria Wekoni, Maria Licără, Maria Fara şi Sandu Dinu, foşti şi actuali locatari ai străzii muzeu din municipiul Reşiţa.

Impresii despre Strada Furnalelor şi Şcoala Pittner

Expoziția stradală va fi disponibilă și va putea fi vizitată zilnic, la orice oră, pe tot parcursul lunii iulie.

Foto: Radio Reşiţa

***

Echipa Euroland Banat din Reşiţa organizează sâmbătă, 4 iulie o plimbare printr-o galerie vie pe strada Furnalelor şi zona limitrofă, de acum jumătate de secol. Este vorba despre o expoziție inedită cu fotografii vechi din Reșița Montană, cu clădiri emblematice, unele chiar şi dispărute. Expoziția stradală va fi disponibilă și va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii.

Conform preşedintelui asociaţie Andrei Szabo, întâlnirea va debuta la ora 10.30 în fața Școlii Pittner de pe str. Furnalelor la nr. 13:

Andrei Szabo

Acesta a declarat pentru Radio Reşiţa că „ne dorim ca acest eveniment să reprezinte recunoașterea noastră și să fie un omagiu adus familiei Mato (Ioan și Jancsi), d-lor: Hermann Heel, Oswald Ruzicska, Aurel Săndulescu, Francisc Csonka, Gavril Bodea, Puiu Voina și tuturor celor care au imortalizat pe peliculă Reșița și Banatul de Munte. Aceasta expoziție este, în același timp, și o recunoaștere a celor care pun la dispoziția publicului larg arhivele personale, celor care le transpun în format digital și a tuturor celor care sprijină acest fel de acțiuni„.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Muzeului Cineastului Amator din municipiul de pe Bârzava.

Andrei Szabo a mai spus că, pe întreaga perioad a plimbării și a vizitării expoziției foto, cei prezenţi sunt rugaţi să respecte prevederile legale privind păstrarea distanței sociale și de protecție împotriva noului Corona virus prin purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

Sursa foto: Euroland Banat

De același autor

Related Articles