[UPDATE][FOTO-AUDIO] 249 de ani de istorie industrială în Valea Bârzavei, marcaţi artistic la Reşiţa

Aproape un sfert de secol de istorie industrială la Reşiţa au fost marcaţi artistic vineri, 3 iulie 2020 în municipiul de pe Bârzava. Pe o ploaie torenţială de vară, în după amiaza zilei şi în condiţiile impuse de starea de alertă, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică „Reșița 249: Timp și contratimp“ cu lucrările a 20 de plasticeni din Bucureşti, Timiş şi Caraş-Severin şi în prezenţa unora dintre ei.

De la două expozante din Reşiţa, Livia Frunză şi prof. Adina Ghinaci, am aflat ce le-a determinat să participe cu lucrări la acest vernisaj inedit:

Adina Ghinaci şi Livia Frunză

Despre istoria industriei româneşti în Valea Bârzavei a vorbit dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă, iar despre evenimentul în sine, organizatorii: prof. Clara Maria Constantin – directorul Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin şi Erwin Josef Ţigla – preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a adulţilor Reşiţa şi invitaţii, atât din partea autorităţilor locale, Dorinel Hotnogu, cât şi din partea artiştilor plastici şi prietenii acestora, prezenţi la eveniment.

În cadrul evenimentului a avut loc şi premierea concursului online „Reșița 249“ desfăşurat timp de mai multe săptămâni de Universitatea “Eftimie Murgu” în parteneriat cu Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi Biblioteca judeţeană “Paul Iorgovici” Caraş-Severin şi coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Popovici.

De la acesta am aflat că printre premianţi s-au remarcat la premiile întâi: Andrei Szabo, Ioan Moise şi Dan Dumitru Vlad (Steierdorf), pe locul doi: Simion Dorina Carmen şi Remus Râjniţă şi pe locul 3 medicul Otto Fekete.

Concursul îşi propune să fie continuat în toamnă şi în primăvara anului viitor, a subliniat pentru Radio Reşiţa, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, îi va fi lărgit spectrul în ceea ce priveşte consistenţa întrebărilor, iar la anul pe vremea aceasta, când vor fi marcaţi cei 250 de ani de viaţă îndustrială la Reşiţa, vor fi premiaţi şi repondenţii celor 250 de întrebări.

Gheorghe Popovici

Manifestarea a fost înrămată de un miniconcert, susţinut cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea, la 3 iulie 1920, la Ciacova, a organistului de talie internațională, Mons. Josef Gerstenengst, care a concertat de nenumărate ori în perioada 1946 – 1958 la Reșița, unde a slujit ca preot romano-catolic, fiind declarat Cetățean de onoare post mortem al municipiului. Protagoniştii serii au fost prof. Cristian Roşoagă şi Cristea Mihaly, la pian şi Robert Cristea la vioară.

***

Joi, 2 iulie 2020, ora 21.30, curtea Universității „Eftimie Murgu” Reșița:

  • Proiecție de filme documentare dedicate Reșiței, în organizarea Muzeului Cineastului Amator; coordonator Andrei Bălbărău:
Andrei Balbarau

Vineri, 3 iulie 2020, ora 16.30, curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” Reșița:

  • Vernisajul expoziției de artă plastică „Reșița 249: Timp și contratimp“ cu lucrări ale unor artiști plastici din Bucureşti, Timiş şi Caraş-Severin, precum: Luciana Cristina Ionescu (București), Nik Potocean (Bocșa), Angelica Chici (Jimbolia), Elza Kaba (Jimbolia), Sandra Leila Coroian (Reșița), Viorica Ana Farkas (Reșița), Livia Frunză (Reșița), Niculina Ghimiș (Reșița), Adina Ghinaci (Reșița), Flavia Beatris Grădinaru (Reșița), Doina Hlinka (Reșița), Gustav Hlinka (Reșița), Eleonora Hoduț (Reșița), Gabriel Hoduț (Reșița), Gheorghe Molin (Reșița), Maria Tudur (Reșița), Tatiana Țibru (Reșița), Lia Popescu (Timișoara), Reghina Țîrnoveanu (Timișoara), precum și al unor elevi participanți de-alungul anilor la Concursul cu caracter internațional „Copiii desenează ținutul natal”;
  • Premierea concursului online „Reșița 249“, desfășurat în perioada 22 mai – 1 iulie, dedicat iubitorilor istoriei și ai mediului înconjurător al municipiului nostru, avându-l coordonator pe prof. univ. dr. Gheorghe Popovici;
  • Mini-concert realizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea, la 3 iulie 1920, la Ciacova, a organistului de talie internațională, mons. Josef Gerstenengst, care a concertat de nenumărate ori în perioada 1946 – 1958 la Reșița, unde a slujit ca preot romano-catolic, fiind declarat Cetățean de onoare post mortem al Municipiului Reșița.

Din Programul concertului susţinut de prof. Cristian Roşoagă şi Mihaly şi Robert Cristea, amintim:

Improvizație (pian) / Cristian Roșoagă;

Jean-Marie Leclair (1697 – 1764), Sonata op. 9, nr. 3 pentru vioară și pian; Partea 1 – Un loc o Andante, Partea a doua – Allegro / Robert Cristea, vioară – Mihály Cristea, pian;

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750), Preludiu și Fugă în Sol Minor, nr. 16 BWV 861 (Din Clavecinul Binetemperat, volumul 1) / Mihály Cristea, pian;

Serghei Prokofiev (1891 – 1953), Studiul op. 2, nr. 4 / Mihály Cristea, pian;

Franz Liszt (1811 – 1886), Rapsodia Ungară nr. 6 în Re Bemol Major / Mihály Cristea, pian.

În vederea asigurării sănătății tuturor participanților, vor fi luate toate măsurile necesare conform Măsurilor și regulilor pentru evenimentele / acțiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, așa cum sunt ele stipulate  de către instituțiile abilitate în acest sens, cuprinse în cadrul Ordinului nr. 2.941 / 1.120 / 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 19 iunie 2020.

Participanților l-i se va măsura la intrarea în zona delimitată a evenimentului temperatura, prin termometru non contact și se va efectua triajul observațional, se va asigura, de asemenea, la intrare covor saturat cu dezinfectanți autorizați, vor fi puse la dispoziția participanților dezinfectanți de mână, iar în curte se va păstra distanța obligatorie de 2 metri între participanți. Nu în ultimul rând, vor fi separate intrarea în și ieșirea din locația evenimentului – din curte. De asemenea, este obligatoriu ca toți participanții să poarte măști de protecție la nivelul gurii și nasului, pe tot parcursul acţiunii, a transmis pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – organizatorul principal al evenimentului.

1 COMENTARIU

  1. VLAD Dan Dumitru ……. din Steierdorf ! – locul 1 la concursul online privind istoria Reşiţei 😛

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles