Catolicii sărbătoresc mâine Paştele. Ce tradiţii şi obiceiuri există în România?

Credinciosii catolici sarbatoresc mâine Pastele.

Tradiţii şi obiceiuri de Paştele catolic

Exista numeroase obiceiuri pe care catolicii le practica în ziua de Paste. Cel mai spectaculos obicei este stropitul. Stropitul îsi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag.

La începuţ stropitul se facea cu apa, ulterior este folosit prafumul. Apa este simbolul purificarii înca din precrestinism, si pentru faptul ca apa provine din fântâni a aparut împodobitul cu oua a fântânilor din satele populate de nemti. Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanica în amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii. Aceasta zeita se numea “Ostera”, denumire din care provine si “Ostern” – Paste.

Printre alte obiceiuri la catolici se numara daruirea si ciocnitul oualelor.

Paştele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Se spune că atunci, toţi evreii trebuiau să ia câte un miel şi să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale uşilor de la casele ân care locuiau aceştia. Potrivit tradiţiei, în noaptea aceea, îngerul morţii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii întai născuţi ai egiptenilor în casele care nu aveau pe uşă sângele mielului.

În casele israeliţilor nu a murit nimeni, pentru că aceştia ascultaseră porunca lui Dumnezeu si au pus sângele mielului pe uşile lor. Sângele mielului oferea o garanţie, un semn vizibil prin care credincioşii dădeau de inţeles că au luat în serios avertismentul lui Dumnezeu.

Începând din anul 1582, biserica catolică si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica cateolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.

Ce religii sărbătoresc Paştele odată cu catolicii

Nu doar catolicii serbează Sfintele Paşti în această duminică. Dintre religiile care sărbătoresc Paştele odată cu catolicii se numară: reformaţii, unitarienii, baptiştii, penticostalii, adventiştii de Ziua a Şaptea, creştinii dupa Evanghelie si Biserica Evanghelică Romănă.

1 COMENTARIU

Comments are closed.