[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul “Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul “Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul “Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După “Centenar” urmează soiul “Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. “Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Cele mai citite

Related Articles