Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 august 2023, 13:30 / actualizat: 4 august 2023, 16:46

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul „Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul „Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul „Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După „Centenar” urmează soiul „Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. „Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Primele lubenițe au apărut în piețele din Reșița: gust de vară și prospețime direct de la producători
Agricultură vineri, 27 iunie 2025, 23:40

Primele lubenițe au apărut în piețele din Reșița: gust de vară și prospețime direct de la producători

Primele lubenițe din acest sezon și-au făcut apariția în piețele din Reșița, spre bucuria cumpărătorilor care așteaptă cu nerăbdare...

Primele lubenițe au apărut în piețele din Reșița: gust de vară și prospețime direct de la producători
Piața de cereale și animale din Lipova se redeschide: Târgul tradițional revine în fiecare sâmbătă
Agricultură marți, 24 iunie 2025, 23:10

Piața de cereale și animale din Lipova se redeschide: Târgul tradițional revine în fiecare sâmbătă

Administrația locală din orașul Lipova, aflat la granița nordică cu județul Timiș, anunță redeschiderea Pieței de cereale și animale, un...

Piața de cereale și animale din Lipova se redeschide: Târgul tradițional revine în fiecare sâmbătă
Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025
Agricultură luni, 23 iunie 2025, 21:48

Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025

În intervalul 20 iunie – 11 iulie 2025, se vor desfășura lucrări agricole de fertilizare a terenurilor agricole în zona Agadici din județul...

Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025
APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Agricultură vineri, 20 iunie 2025, 22:32

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri

Ministerul Agriculturii, prin APIA, a demarat miercuri, 18 iunie 2025, plata Sprijinului Cuplat aferent Campaniei 2024. Peste 43.500 de fermieri vor...

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Agricultură miercuri, 18 iunie 2025, 21:36

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator

Într-o lume în care produsele de pe raft vin adesea de la sute sau mii de kilometri distanță, lădița cu bunătăți aduce înapoi gustul...

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Agricultură vineri, 13 iunie 2025, 23:59

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș

Pe fondul provocărilor din agricultură și al schimbărilor climatice tot mai evidente, tot mai mulți legumicultori din Banat aleg să se...

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Agricultură joi, 12 iunie 2025, 22:02

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara

Casa Calfelor din Timișoara va găzdui sâmbătă, 14 iunie un adevărat festin culinar la Festivalul de Gulaş. De la ora 09:00, încep...

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 16:39

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin

Sezonul roșiilor românești a început oficial la mijlocul lunii mai, iar primele tomate autohtone au apărut deja în piețele din județul...

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin