[AUDIO] Românii marchează astăzi trei momente importante pentru istoria lor

14304

De ce se sărbătoreşte Ziua Europei pe 9 Mai? Ce s-a întâmplat atât de important în istorie pe această dată?

9 Mai este o zi de bucurie pentru români din trei motive: este Ziua Europei, Ziua Independenţei şi se sărbătoreşte Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Există două motive istorice pentru care sărbătorim Ziua Europei pe 9 Mai şi nu pe o altă dată. Această zi marchează terminarea celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 Mai 1945, când Germania nazistă a fost învinsă de Coaliţia Naţiunilor Unite. De asemenea, pe 9 Mai 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schumann, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania de Vest. Acela a fost practic momentul în care s-a născut Uniunea Europeană.

Mai multe state aveau să se unească procesului de construcţie a unei noi Europe, după ce s-a format Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului. Deşi iniţial era vorba doar despre o uniune economică intră cele mai puternice state din Europa, Franţa şi Germania, aceasta a devenit în timp o uniune în drepturi, în libertăţi şi în simţiri.

Uniunea Europeană creştea cu 4 state în anul 1951, când statele Beneluxului (Belgia, Luxembourg şi Olanda) şi Italia aderau la această comunitate. Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană au aderat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Din iulie 2013, o altă ţară a aderat la Uniunea Europeană: Croaţia, devenind astfel cel de-al 28-lea stat membru.

În fiecare an, de Ziua Europei sărbătorim pacea și unitatea în Europa.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile, anul acesta online, pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Reamintim că, sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei (CE) şi 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE).

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înfiinţare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înfiinţării CECO în 1950. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Despre trivalenţa zilei de 9 Mai, istoricul reşiţean, prof. dr. Mircea Rusnac pentru Radio Reşiţa:

Mircea Rusnac

Surse: ro.wikipedia.org, huff.ro, europa.eu

Foto: Ambasada Romaniei