Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Charlotte Russe

În fiecare joi, pătrundem în universul dulce al deserturilor – un tărâm al culorilor, aromelor și al bucuriei pure.

Tort Charlotte Russe

Articol editat de Radio Resita, 4 decembrie 2025, 06:00

Tortul este, fără îndoială, vedeta oricărei mese festive, încununarea marilor evenimente din familie și prilej de încântare pentru toți cei prezenți. Iar astăzi vă propun un desert regal, elegant și răcoritor: Tortul Charlotte Russe.

Acest tort rafinat se crede că a fost creat de celebrul Chef Marie-Antoine Carême, bucătarul preferat al Mariei Antoaneta, și dedicat Prințesei Charlotte a Prusiei, devenită ulterior împărăteasa Alexandra Feodorovna a Rusiei. Un desert cu parfum imperial, păstrat până astăzi în marile cărți de gastronomie.

Ingrediente necesare pentru Tortul Charlotte Russe

  • 20 de pișcoturi
  • 750 ml lapte
  • 4 păstăi de vanilie
  • 10 gălbenușuri
  • 180 g zahăr
  • 6 foi mari de gelatină
  • 400 ml frișcă foarte rece
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g fructe confiate mixte
  • 100 ml Cointreau (lichior triple sec, aromă de portocală)

Mod de preparare

1. Pregătirea fructelor și a laptelui aromat

  • Puneți fructele confiate într-un bol, turnați Cointreau și lăsați-le la macerat.
  • Desfaceți păstăile de vanilie, răzuiți semințele și puneți-le în laptele dintr-o cratiță.
  • Încălziți laptele până dă în clocot, apoi lăsați-l acoperit 10 minute la infuzat.

2. Prepararea cremei

  • Bateți gălbenușurile cu zahăr până își dublează volumul.
  • Turnați treptat laptele fierbinte peste amestec, amestecând continuu.
  • Puneți totul înapoi în cratiță și gătiți până crema îmbracă dosul lingurii.
  • Hidratați gelatina în apă rece, scurgeți-o și adăugați-o în crema fierbinte.
  • Amestecați, apoi strecurați crema și lăsați-o să se răcească.

3. Frișca și compoziția finală

  • Bateți frișca până devine fermă, adăugați zahărul vanilat.
  • Încorporați ușor trei sferturi din frișcă în crema răcită.
  • Scurgeți fructele confiate (păstrați 50 g pentru decor) și adăugați-le în compoziție.

4. Asamblarea tortului

  • Tapetați fundul și lateralele unei forme de tort cu pișcoturi.
  • Turnați crema, nivelați și dați la rece minimum 4 ore.
  • Scoateți tortul pe un platou de servire.
  • Ornați cu frișca păstrată (folosind un poș cu duză canelată).
  • Așezați fructele confiate rezervate în centru.

Servire și recomandări

Tortul Charlotte Russe este un desert elegant, fin, perfect pentru aniversări, sărbători sau momente în care doriți să impresionați.

Totuși, nu uitați:

Dulciurile se savurează cu responsabilitate, nu cu regularitate. Ne îndulcim… nu ne săturăm. Să nu facem diabet și să nu ne îngrășăm.

Daniel Babun

Sursa: marieclaire.fr

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească