Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată celor dragi – un prilej să ne așezăm împreună la masă și să ne bucurăm de preparate calde, parfumate și ușor de făcut acasă. Azi îți propunem un meniu complet de prânz: un fel întâi oriental, un fel principal apetisant și un desert cremos, fără conservanți.

Articol editat de Radio Resita, 15 iunie 2025, 07:00
Felul întâi: Curry de pește cu roșii și lapte de cocos
Un preparat cu inspirație asiatică, ușor de făcut și bogat în arome.
Ingrediente:
- 500 g pește alb (de mare)
- 1 ceapă, 2 căței de usturoi, puțin ghimbir
- 1 lingură pudră curry, 1 roșie
- 200 ml lapte de cocos
- Coajă rasă de la ½ lămâie, ½ legătură ceapă verde
- Sare, piper, zahăr, condimente pentru pește
- Ierburi proaspete pentru decor
Mod de preparare:
- Căliți ceapa, usturoiul și ghimbirul în ulei.
- Adăugați curry, apoi roșia tăiată cubulețe.
- Turnați laptele de cocos și condimentați după gust.
- Adăugați peștele porționat și coaja de lămâie. Fierbeți 10 minute la foc mic.
- Presărați cu ceapă verde și ierburi la servire.
Felul principal: Aripioare de pui în marinadă de arahide
O rețetă apetisantă și parfumată, perfectă pentru cuptor.
Ingrediente:
- 700 g aripioare de pui
- 30 ml sos de soia, ½ lingură unt de arahide
- 1 lingură ketchup, 1 linguriță fulgi de usturoi
- ½ linguriță zahăr, ghimbir proaspăt, ceapă verde
Mod de preparare:
- Amestecați toate ingredientele pentru marinadă.
- Lăsați aripioarele la marinat timp de 60 de minute.
- Coaceți 45 min acoperite cu folie, apoi 15–20 min fără folie.
- Presărați ceapă verde înainte de servire.
Desert: Înghețată de casă din smântână și lapte condensat
Simplu, rapid, fără aditivi, doar cu 3 ingrediente principale!
Ingrediente:
- 400 ml smântână cu peste 30% grăsime
- 200 g lapte condensat
- 5 g zahăr vanilat
Mod de preparare:
- Bateți smântâna rece cu zahărul vanilat până devine cremoasă.
- Adăugați laptele condensat și bateți până la omogenizare.
- Puneți în congelator 5–7 ore, amestecând din oră în oră.
- Serviți cu căpșuni și frunze de mentă.
Bucuria prânzului în familie – de neînlocuit
Meniul de duminică nu trebuie să fie complicat – trebuie doar să fie gătit cu grijă, împărțit cu drag și savurat în tihnă. Fie că alegi să adaugi un vin alb sec la curry sau un roșu ușor la aripioare, nu uita că gustul devine memorabil atunci când e împărtășit.
Poftă bună și să aveți parte de o duminică liniștită și gustoasă!
Daniel Babun