Ascultă Radio România Reșița Live

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud

Un preparat tradițional din Ecuador cu carne de vită, ou prăjit, cartofi și banane plantain – o explozie de gusturi sud-americane pe farfurie!

Rețetă din America: Churrasco ecuadorian, o delicatesă sud-americană

Churrasco ecuadorian – rețeta aromată din America de Sud

Articol editat de Radio Resita, 13 mai 2025, 06:00 / actualizat: 13 mai 2025, 9:56

Rețetă din America: Churrasco ecuadorian, o delicatesă sud-americană

Marțea, în rubrica noastră culinară la Radio Reșița, explorăm aromele autentice din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor. Astăzi poposim în Ecuador, în inima bucătăriei sud-americane, unde mâncarea este un adevărat festin al simțurilor.

Ce este Churrasco ecuadorian?

Churrasco-ul este un preparat emblematic ecuadorian, gătit în special la prânz, și este format dintr-un cotlet de vită bine condimentat, fript la grătar sau în tigaie. Se servește alături de o garnitură generoasă care include ou prăjit, cartofi prăjiți, orez, banane plantain, salată, avocado și chili – o farfurie plină de culoare și savoare.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg carne de vită (preferabil cotlet),
  • 10 căței de usturoi zdrobiți,
  • 1 lingură chimen măcinat,
  • Sare și piper proaspăt măcinat – după gust.

Pentru servire:

  • 4 ouă prăjite,
  • Cartofi prăjiți,
  • Orez alb,
  • Banane plantain prăjite,
  • Salată verde cu roșii și ceapă,
  • Felii de avocado,
  • Chili (opțional).

Mod de preparare:

1. Pregătirea condimentelor:
Într-un bol, amestecați usturoiul zdrobit cu chimenul, sarea și piperul. Frecați bine fripturile de vită cu acest amestec și lăsați-le la marinat câteva ore, la rece.

2. Gătirea cărnii:
Frigeți carnea pe grătar încins sau prăjiți-o într-o tigaie bine încinsă, întorcând-o până când este gătită pe gustul vostru – suculentă sau bine făcută.

3. Garnitura:
Între timp, pregătiți orezul, cartofii prăjiți și bananele plantain. Ouăle prăjite se adaugă la final, direct peste friptură. Completați farfuria cu felii de avocado, o salată ușoară de roșii și ceapă, și dacă vă place picant, un ardei chili.

Servirea:

Așezați friptura fierbinte pe farfurie, puneți deasupra un ou prăjit, alăturați garniturile și decorați cu avocado. O masă completă și aromată, care aduce America de Sud direct în bucătăria voastră.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni