Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu lapte condensat

Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2025, 09:00 / actualizat: 17 ianuarie 2025, 9:49

Tort cu lapte condensat este dulcele de astăzi. Este o prăjitură cu lapte condensat fiind ideală pentru cei care vor să pregătească acasă un desert decent din ingrediente foarte simple și accesibile.

Pentru blat se folosesc:
– 300 de gr de făină de grâu
– 160 de gr de unt
– 3 linguri de whisky sau de vodkă
– o ceață de sare și apă cam 150 de ml.

Crema se face din:
– 200 de gr de unt
– o cutie cu lapte dulce condensat
– o lingură cu vârf de zahăr pudră.

Înainte de a face aluatul pentru prăjitură toate ingredientele trebuie să fie bine răcite. Cântăriți cantitatea necesară de făină și puneți-o la congelator timp de o oră. Pune uleiul și apă și le răciți.
Pentru a frământăa aluatul, este mai convenabil să folosiți un robot de bucătărie. Dar dacă nu există, vă puteți descurca și fără el. Puneți făina și sarea cernute în vasul robotului de bucătărie. Adăugați untul tăiat bucăți. Se malaxează bine totul, până apar firimituri. Dacă lucrați fără blender, radeți rapid untul pe răzătoarea grosieră și amestecați cu făina.

Se toarnă apa cu gheață și băutura. Frământă rapid aluatul. Este posibil să observați bucăți mici de unt în el, dar nu influențează produsul finit. Rulați aluatul ca un cilindru plin și împărțiți-l în 6 bucăți. Puneți-l pe o farfurie, înveliți-l în folie sau puneți-l într-o pungă și așezați-l în frigider pentru o oră.

Înainte de a coace așezați pe masă untul de la frigider destinat cremei. Ar trebui să ajungă la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Scoateți fiecare bucată una câte una din frigider și întindeți-o subțire pe o bucată de hârtie pergament. Tăiați de-a rotundul unei farfurii sau a unui inel și coaceți-le până când se rumenesc.

În timp ce un blat se coace, pregătiți-l al doilea.
Stivuiți cu grijă prăjiturile finite. Puneți resturile de blat separat într-un castron. Dacă întindeți corect aluatul și îl coaceți în starea dorită, prăjiturile vor fi foarte flexibile și se vor transformă ușor în fulgi aerați.
Adăugați în castron laptele condensat, dar nu tot deodată.  Câteva linguri de fiecare dată este suficient. Bateți bine de fiecare dată. Veți obține o cremă aerisită.

Creați un tort clasic. Pentru a face acest lucru, luați un vas plat mare, o tavă de tort sau o bază specială din lemn sau carton. Aplică cremă. Așezați un blat pe el. În acest fel, tortul nu va pleca pe delături. Împărțiți vizual crema în 6 părți, 5 pentru asamblarea tortului și una pentru acoperire.
Se unge blatul cu cremă. Puneți al doilea strat de tort deasupra cremei. Repetați până când tortul este complet asamblat. Dacă vreți ca prăjitură să se înmoaie mai bine, lăsați-o o ora la temperatura camerei.
Ungeți părțile laterale cu cremă și deasupra și acoperiți cu firimiturile pregătite în prealabil. Puneți prăjitura la frigider pentru câteva ore, de preferat peste noapte.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie