Ascultă Radio România Reșița Live

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Tunisia are o tradiție alimentară familiară celor care iubesc mâncărurilor mediteraneene, dar afinitatea tunisiană pentru condimente îndrăznețe și puternice conferă bucătăriei acestei țări o personalitate proprie. Îmbinând arome emblematice din bucătăria mediteraneană, nord-africană și europeană, mâncarea tunisiană este plină de căldură, condimente și combinații magice.
Bucătăria Tunisiei are o istorie profundă și bogată, construită pe o fundație pusă de bucătari din epocile antice berbere, cartagineze, romane și otomane.

Akod

Articol editat de Radio Resita, 21 decembrie 2024, 06:33 / actualizat: 21 decembrie 2024, 10:37

Akod este simbolul bucătăriei tunisiene. Se pregateste cu pricepere, cu burtă parfumată cu chimen, usturoi, pastă de roșii și harissa.

Sunt necesare:
– două kg de burtă de vită
– un picior de vită
– două linguri de pastă de roșii
– o lingură boia de ardei
– două linguri de harissa
– trei lingurițe de chimen măcinat
– jumătate de cană de ulei de măsline
– usturoi, sare și piper negru după gust

Spalăm bine burta și piciorul de vită, după care le scurgem și le taiem în bucăți.
După aceea le punem într-un volum mare de apă clocotită cu sare și le fierbem timp de o oră și jumătate schimbând de trei ori apa de gătit. Aceasta trebuie să fie mereu clocotită când le punem. Dacă folosiți burtă prefiartă timpul de fierbere se reduce foarte mult și nu necesită schimbarea apei.
Ultima apă în care au fiert se păstrează, iar cărnurile se scurg.

Într-o oală de fontă sau cuptor olandez, turnăm uleiul de măsline și îl încălzim la foc mediu. Prăjim cărnurile timp de 5 minute, amestecând regulat.
Punem usturoiul tocat, presărăm sare, piper, boia de ardei și jumatate din cantitatea de chimen. Adăugăm pasta de roșii, harissa și amestecăm bine.
Turnăm lichidul de gătit rezervat care trebuie să fie cu 3- 4 cm deasupra cărnurilor. Păstrăm restul lichidului.
Acoperim și lăsăm la foc mediu spre mic timp de 30 de minute. După care dăm foscul la minim timp de 3- 4 ore, în cazul în care ați folosit burtă care nu a fost prefiartă.

Atenție la burta prefiartă. Am folosit-o la tuslama cu ani în urmă și în mai puțin de 10 minute s-a dezintegrat. De atunci prefer burta crudă.

În timpul gătitului, dacă sosul scade din oală, adăugați de fiecare dată puțin din apa rezervată în care au fiert cărnurile. Dacă nu mai aveți lichid adăugați apă clocotită, întotdeauna în cantități mici.
Cu zece minute înainte de sfârșitul gătitului adăugați cealaltă jumătate de cantitate de chimen.

Se servește foarte fierbinte asezând bucăți de burtă pe un pat generos de sos.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei