Ascultă Radio România Reșița Live

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea   peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Jeleu de pește

Articol editat de Radio Resita, 13 decembrie 2024, 06:00 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:03

Jeleu de pește este rețeta de astăzi.
Este o variantă interesantă, apetisantă și foarte aromată de pește jeleat. Acest fel de mâncare are un gust picant și original datorită adăugării în rețetă de usturoi, chili și măsline.
Se iau:
– pește alb – 600 de gr
– ardei iute – o bucată
– măsline – 100 de gr
– usturoi – 2 căței
– ceapă și morcov câte o bucată
– cuișoare și ienibahar câte 3 bucăți
– sare – o linguriță.
– gelatină – 20 de gr
– apă, până la un litru.

Peștele jeleu poate fi făcut din orice pește alb, principalul lucru este să îndepărtați cu grijă oasele din acesta pentru ca ele să nu ajungă în produsul finit.
Peștele trebuie selectat numai proaspăt, fără lovituri externe sau defecte. Gustul produsului final depinde de calitatea crapului, a somnului sau a bibanului.

Se prepară bulion de pește. Se toarnă apa într-o cratiță adâncă, se adaugă bucăți de morcov, ceapa, condimente, un cățel de usturoi și sare. Introduce-ți peștele alb.
Turnați gelatina în 150 ml de apă rece și așteptați 15-25 de minute.
Gătiți amestecul timp de 45-50 de minute, la foc mic. Astfel putem fi siguri că bulionul nu va deveni tulbure.
După ce peștele s-a răcit, împărțiți-l în bucăți și încercați să scoateți toate oasele din carne.
Se toarnă bulionul fierbinte în amestecul de jeleu, făcând masa omogenă. Amestecul de pește se pune în formă și se adaugă bucățile de morcov. Puneți usturoiul tocat, tăiați măslinele și puneți-le peste pește.
Se toarnă bulionul în formă, se ajustează cantitatea după preferință și se răcește 3 ore
Se servețte jeleul de pește preparat cu chili și măsline cu sos iute, de hrean sau de muștar.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar