Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Rețetă: Paella Marinara

Articol editat de Radio Resita, 18 octombrie 2024, 07:22

Paella este o mâncare națională spaniolă care a fost gătită întâi în zona Valencia, cu orez, nuanțată cu șofran și cu adaos de ulei de măsline. În timp au apărut și alte ingrediente:  fructe de mare, legume, pui, cârnați.  Numele provine de la cuvântul latin patella, adică “tigaie”.

Ingrediente pentru Paella Marinara:
– 250 de gr de orez din soiuri cu boabe medii
– 500 de gr de file de pește marin
– 250 de gr de amestec de midi și creveți
– 500 de ml de bulion de de legume
– 100 de gr de mazăre verde congelată
– 6 căței de usturoi
– sucul de la o jumătate de lămâie
– 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
– o  ceapă
– ardei iute
– o jumătate de ardei gras roșu
– 5 fire de șofran  
– sare și piper proaspăt râșnit.

Pregătim bulionul de legume. Pentru acesta am luat un morcov, o jumătate dintr-o rădăcină mică de țelină, o ceapă mare, două ramuri de Apio și tulpini de mărar și pătrunjel. Legumele le-am prăjit în prealabil într-o tigaie uscată până s-au caramelizat. Această tehnică va oferi bulionului de legume o culoare și o aromă mai bogată.
Se curăță usturoiul și se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu două linguri de ulei de măsline. Am adăugat cățeii de usturoi tocați în amestec și am pus peștele în marinadă timp 30 de minute.
Curățăm și tăiem ceapa, câțiva căței de usturoi, ardeiul iute în jumătate, de la care se îndepărtează semințele și membranele și se toacă. Cine dorește poate să pună ambele jumătăți de chili. Am mai pus și o jumătate de ardei gras, tocat. Într-o tigaie cu fund gros, călim ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ardeiul gras în ulei de măsline timp de 5 minute.
Adăugăm în tigaie orezul spălat și prăjim, amestecând, până când orezul devine translucid.
Se toarnă bulionul de legume și se fierbe încă 5 minute. La acest pas se poate regla gustul cu sare.
Punem șofranul și mai fierbem acoperit, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
Scoatem peștele din marinadă, îl punem peste orez și mai gătim acoperit între 5 și 8 minute. Marinada poate fi adăugată și ea în paella.
Punem amestecul de fructe de mare și mazăre verde și fierbem cu orezul timp de 5 minute. Ornăm Paella Marinara cu felii de lămâie. Se servește în aceeași tigaie în care a fost gătită.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine