Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Articol editat de Radio Resita, 28 august 2024, 09:00

Ca și alte rețete din regiune, gândiți-vă la falafel, hummus, fatteh și tocană de spanac, mujadara se bazează pe leguminoase.
Mujadara este un preparat reconfortant și delicios de linte și orez din Orientul Mijlociu. Conține linte fiartă și orez aromat cu condimente calde, ceapă caramelizată și ierburi proaspete.
Mujaddara este ușor de preparat cu ingrediente simple și este, de asemenea, plină de aromă, hrănitoare și satisfăcătoare.

Pentru ceapa caramelizata se utilizează:
– 4 cepe mari albe sau galbene
– o lingura de ulei de masline extravirgin
– o lingura de zahar
– sare după gust
– treisfert de cană de apă
– o lingură de oțet de cidru de mere sau balsamic

Alte ingrediente folosite la rețetă:
– o cană de linte uscată verde sau maro + 4 căni apă și o linguriță de sare.
– jumătate de cană de orez basmati + 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– 4 fire de ceapă verde tăiată mărunt (se lasă părțile verzi deoparte pentru garnitură)
– 2 căței de usturoi presați sau tocați
– o linguriță de boia
– o linguriță de coriandru măcinat
– jumătate de linguriță de chimion măcinat
– o jumătate de linguriță de scorțișoară
– un vârf de linguriță de fulgi de ardei roșu sau mai mult după gust
– sare și piper negru după gust
– două linguri de frunze de pătrunjel, tocate
– două linguri de coriandru verde tocat, opțional

Începeți cu ceapa caramelizată.
Curățați și tăiați ceapă în felii de maxim un cm și căliți -le cu ulei de măsline, sare și zahăr într-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 5 minute. Amestecați des.
Adăugați apă, reduceți focul la mediu spre mic și fierbeți timp de 30-40 de minute până când lichidul dispare complet și ceapă tăiată felii este moale, strălucitoare și lipicioasă. Se amestecă din când în când.
Puneți aragazul la foc mediu spre mare și adăugați oțetul. Se amestecă timp de 3 minute, apoi se oprește focul și se lasă deoparte.

Clătiți lintea uscată și adăugați-o într-o oală cu multă apă ușor sărată.
Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe până când se înmoaie.
Timpul de gătire variază în funcție de tipul de linte și este adesea scris pe ambalaj. Dacă nu, gustați-le după 15 minute și ajustați timpul de gătire în consecință.
Scurgeți lintea și rezervați-o.

Clătiți orezul basmati, apoi adăugați-l într-o oală cu apă clocotită ușor sărată. Pentru jumătate de cană de orez, veți avea nevoie de 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
Fierbeți ușor la foc mic timp de 8 până la 10 minute sau până când orezul este fiert.
Scurgeți orezul și pune-l deoparte.

Încingei uleiul de măsline într-o tigaie mare.
Adăugați ceapa verde tocată mărunt (doar părțile verzi deschis) și căliți 2 minute.
Adăugați usturoi presat, fulgi de ardei roșu, chimen măcinat, coriandru măcinat, scorțișoară, boia de ardei și mai căliți încă un minut.
Adăugați lintea și orezul, jumătate din ceapa caramelizată, pătrunjel și coriandru tocate, sare și piper negru .
Se amestecă și se prăjește în tigaie câteva minute până când totul este bine combinat.
Gustați și ajustați de sare și condimente.
Mujadara este un fel central superb.
Transferați-l pe un platou de servire și acoperiți cu ceapa caramelizată rămasă, puțin pătrunjel tocat și un praf de boia de ardei.
Se servește cu felii de lămâie, sos tahini sau iaurt simplu grecesc.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(themediterraneandish-com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie