Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent.

Rețeta olandeză – Stamppot

Articol editat de Radio Resita, 12 august 2024, 10:42

Țările de Jos, cum se mai numește Olanda, nu sunt cunoscute pentru bucătăria lor, dar ar trebui să încercați cel puțin unele dintre produsele alimentare tradiționale olandeze.
Haring sau „Hollandse Nieuwe” (hering nou olandez) este probabil cea mai faimoasă mâncare olandeză. Dacă vă place peștele, ar trebui să-l încercați măcar o dată. Heringul crud se serveste împreuna cu ceapa crudă tocată. De asemenea, modul de a mânca este o adevărată tradiție olandeză. În Țările de Jos, heringul nou este mâncat ridicând peștele de coadă în aer și apoi se introduce în gură. Desigur, vă puteți bucura și de acest deliciu olandez mâncându-l în bucăți mici sau pe un sandviș numit „broodje haring”.
„Stroopwafel” provine din Gouda, un loc la sud de Amsterdam. A fost făcut pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea de către un brutar cu resturi de la brutărie, cum ar fi pesmet și îndulcit cu sirop.
Olanda nu este cunoscută pentru bucătăria sa. Dar în ceea ce privește gustările, nimeni nu-i poate învinge pe olandezi. „Kroket” este un rulou prăjit cu raguut de carne înăuntru, acoperit cu pesmet. Traducerea „kroket” este croșetă. „Kroket” original olandez este făcut din carne de vită sau vițel, dar există multe arome diferite, cum ar fi satay de pui, creveți, gulaș sau chiar un „kroket” vegetarian.
Versiunea olandeză a cartofii prăjiți are multe cuvinte diferite: „Friet”, „Frites”, „Patat” sau „Vlaamse frieten”. Sunt mai groși decât cartofii prăjiți obișnuiți. Olandezilor le plac foarte mult stropiți cu o multime de toppinguri precum maioneza, ketchup-ul de roșii, curry sau sos de arahide. O combinație faimoasă de toppinguri este maioneza, ceapa tocată crudă și sosul de arahide și se numește „patatje oorlog” („cartofi prăjiți la război”). Este gustos.
În lista de mâncăruri celebre olandeze trebuie să menționez brânza. Olandezii fac brânză din anul 800 î.Hr. Cu o medie de 21 kilograme pe an de persoană, putem spune că olandezii își iubesc propria brânză. Olandezii mănâncă brânză la micul dejun, pe sandvișuri la prânz sau ca o gustare (tăiată cubulețe) și servită cu muștar la sfârșitul zilei. Are un gust minunat cu un pahar de vin sau bere.
Majoritatea brânzeturilor olandeze sunt semi-tari sau tari. „Gouda” și „Edam” sunt cele mai populare brânzeturi din Țările de Jos. Dar există multe alte tipuri de brânză olandeză.
Nu auzi prea multe despre mâncarea olandeză. Olandezii sunt bine cunoscuți pentru pictorii lor, lalele și poldere,  dar nu atât pentru bucătărie. Asta nu înseamnă că nu au preparate delicioase.

Mâncarea olandeză este simplă, consistentă și rustică și vă veți edifica imediat.
Rețeta Stamppot nu este cel mai sofisticat fel de mâncare din Țările de Jos. Stamppot tradus ar fi „oală de piure”. Stamppot este hrana confortabilă supremă și implică piurearea cartofilor împreună cu alte legume și servirea cu carne și sos.
Întrucât stampot este, în principiu, numele categoriei, există multe soiuri pe care le puteți încerca, inclusiv boerenkool (cale), zuurkool (varză murată), hutspot (ceapă și morcovi), rauwe andijvie (andive), stamppot hete bliksem (ceapă și mere). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, Stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente.

Pentru preparare se folosesc:
– 12 cartofi de mărime medie. Nu este nevoie să-i curățați, doar spălați-i bine.
– două cepe de care vreți, ceapă verde, praz sau eșalotă
– două linguri de ulei de măsline sau de unt. Recomand totuși untul
– varză sau orice altă legumă cu frunze verzi
– brânză tare după gust
– sare și piper după gust
– cârnați afumati sau ce cărnuri preferați la servire.

Tăiați ceapa și legumele. Tăiați și cartofii în bucăți mici și puneți totul într-o oală mare.
Adăugați apă cât să acopere legumele și aduceți la fiert.
După ce a dat în clocot, reduceți focul și fierbeți timp de 20 de minute. Scurgeți apa și zdrobiți toate ingredientele împreună. În acest moment puteți găti cârnații în oală împreună cu legumele sau puteți găti separat și servi lateral.
Amestecați untul sau uleiul de măsline.
Se pudrează cu sare, piper și brânză rasă după gust.
Nu uitați să înghețați orice porție pe care nu o mâncați de data aceasta pentru a evita risipa de alimente. O economie excelentă de timp pentru o masă simplă într-o altă zi când s-ar putea să fiți ocupați.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(amsterdamtourist.infolovefoodhatewaste.com)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie