Ascultă Radio România Reșița Live

Khan Plov

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Khan Plov

Articol editat de Radio Resita, 17 iulie 2024, 09:00

Khan Plov sau Pilaf de pui într-o crustă Lavash este rețeta de astăzi. După cum bine știți Lavash este lipia turcească.
La fel ca alt pilaf de orez din regiune, acesta este stropit cu apă infuzată cu șofran pentru a crea pete de orez galben parfumat. Întregul pilaf este învelit în Lavash saturat cu unt pentru a crea o carcasă crocantă, maro-aurie, care este subțire. Orice formă de Lavash se pretează, doar tăiați bucățile după cum este necesar în benzi, dreptunghiuri sau ovale pentru a se potrivi cu vasul.

Ingrediente:
– un kg de pulpe de pui dezosate și fără piele
– sare kușer de preferință
– piper negru proaspăt măcinat
– un sfert de cană de migdale tăiate
– jumătate de cană de fistic crud, decojit
– 15 fire de șofran
– două căni de orez basmati alb de bună calitate
– un pachet de unt nesărat, topit
– 4 căței mari de usturoi, feliați subtiri
– o ceapă galbenă medie, tocată
– două căni de fructe deshidratate amestecate, cum ar fi stafide aurii, caise, prune fără sâmburi și vișine, toate tăiate mărunt
– trei felii de lămâie sau portocală confiată tocată mărunt
– o lingură de semințe de chimen negru
– lipii Lavash după necesități.

Asezonați generos puiul cu sare și piper. Într-o oală medie cu apă clocotită, adăugați cu grijă carnea și o blanșati până când este ușor fiartă, aproximativ 8 minute. Scoateți bucățile cu ajutorul cleștilor și lăsați să se odihnească până se răcesc suficient pentru a fi manipulate. Rupeți-le sau tăiați-le în bucăți mici. Rezervați bulionul pentru o altă utilizare, dacă doriți.

Încălziți o tigaie mare cu fundul gros la foc mediu. Adăugați fisticul și migdalele și gătiți, amestecând din când în când, până când sunt prăjite, aproximativ 3 minute. Transferați într-un castron și rezervați.
Înmuiați șofranul într-un sfert de cană de apă fierbinte într-un castron mic și puneți deoparte.

Aduceți o oală mare cu apă la fiert la foc mare. Se condimentează cu 3 linguri de sare kosher și se adaugă orezul. Gătiți până devine al dente, aproximativ 15 minute, după care îl scurgeți. Se condimentează orezul cu mai multă sare după gust și se amestecă.

Într-o tigaie mare, adăugați două linguri de unt topit la foc mediu spre mare. Puneți usturoiul și gătiți, amestecând des, până se prăjește ușor, cam două minute. Adăugați ceapa și gătiți până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Plasați carnea de pui și jumătate din apa cu șofran și gătiți, amestecând din când în când, până când cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat.

Combinați carnea de pui cu orezul. Se amestecă apa cu șofran rămasă, fructele uscate, lămâia sau portocala confiată și semințele de chimen negru. Se pune deoparte.
Întindeți câte o bucată de Lavash pe o foaie de copt, apoi ungeți o parte foarte generos cu unt topit. Puneți Lavash-ul în oala pregătită, cu partea unsă cu unt în jos și un capăt al Lavash-ului să atingă centrul vasului (restul ar trebui să ajungă în sus deasupra marginii exterioare). Ungeți generos partea expusă a lavashului cu unt topit. Repetați cu mai mult lavash, suprapunând ușor bucățile, până când toată oala este acoperită și toată lavashul este uns pe ambele părți.

Adăugați amestecul de orez în centrul lavashului, apoi acoperiți orezul, tăind orice surplus. Puneți o ultimă bucată de Lavash acoperit cu unt deasupra. Acoperiți oala și coaceți timp de 40- 50 de minute sau până când blatul devine crocant și auriu.

Scoateți oala. Puneți o farfurie mare de servire deasupra și răsturnați cu atenție, dar rapid, pentru a îndepărta pilaf-ul acoperit cu lavash. Trebuie să stea la odihnă 10 minute. Tăiați blatul și serviți.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(saveur.com)

Etichete:
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane