Ascultă Radio România Reșița Live

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Lămâi conservate

Articol editat de Radio Resita, 3 iulie 2024, 07:43

În câteva rânduri m-ați auzit spunând în lista de ingrediente lămâi murate sau conservate în rețetele Orientului Mijlociu. Acum vă spun cum se prepară aceste lămâi.

Lămâile conservate, dacă nu sunt familiare, sunt un element de bază în bucătăria marocană și nord-africană și sunt, în esență, lămâi „în saramură”. După câteva săptămâni se  transformă într-un condiment mătăsos și aromat. Odată conservate, pulpa de lămâie, coaja de lămâie și „siropul” sărat de lămâie pot fi folosite la gătit pentru a adăuga strălucire și aromă.
Lămâile conservate au nevoie de doar aproximativ 15 minute  pentru pregătire și cam două săptămâni de „conservare”.
Lămâile conservate, după cum vă puteți imagina, au un gust suplimentar de lămâie sărată, adăugând o explozie uriașă de aromă mâncărurilor pe care le pregătiți deja.
Se folosesc lămâi, suc de lămâie și sare de mare.
Dacă se dorește se pot folosi două foi de dafin la un borcan de jumătate de litru și 10-15 boabe de piper negru sau mozaic.

Curățați un borcan cu apă fierbinte și detergent. Clătiți bine.
Tăiați două lămâi în discuri cam de doi cm.
Sărați fundul borcanului și începeți să stratificați lămâile. Presărați sare pe fiecare felie. Veți avea nevoie de aproximativ 2 lingurițe de sare de mare pentru o lămâie mare.
Odată ce borcanul este umplut, apăsați feliile în jos, comprimându-le, apoi stoarceți sucul proaspăt din două lămâi pentru a scufunda complet, apăsând din nou cu degetele. Se pune capac borcanului și se așează într-un loc răcoros și uscat timp de cel puțin o săptămână. Agitați borcanul periodic, asigurându-vă întotdeauna că lămâile sunt scufundate sub saramura.
Odată ce pulpa devine translucidă și pielea fragedă, dați la frigider.
Lămâile conservate vor dura la infinit atâta timp cât le acoperă saramura.
Dacă lămâile se odihnesc sub saramura, nu se vor dezvolta mucegaiuri și nu se vor strica.
Odată conservate, se vor păstra un an la frigider. Se pot folosi în ce preparate doriți sau vă face plăcere.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie