Ascultă Radio România Reșița Live

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Jigg din Newfoundland

Articol editat de Radio Resita, 2 iulie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.

Astăzi descoperim o masă canadiană numită Jigg din Newfoundland.
Este o masă tradițională. Newfoundland este cea mai estică provincie a Canadei și este, de asemenea, o insulă în Atlantic. Asigurați-vă că mazărea este bine prinsă într-o pungă de pânză sau tifon. Dacă scapă, vei mânca supă de măzăre.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de piept de vită dezosat
– o cană și jumătate de mazăre galbenă
– o varză mare, tăiată în sferturi
– 6 morcovi, curățați și tăiați în bucăți
– 6 cartofi mari, curățați și tăiați în patru
– două linguri de unt
– o jumătate de linguriță de piper negru

Găluștele se fac din:
– o cană și jumătate de făină universală
– două lingurițe de zahăr alb
– două lingurițe de praf de copt
– treisfert de cană de apă sau după cum este necesar

Acoperiți carnea de vită cu apă rece și lăsați-o la frigider timp de 8 ore peste noapte.
Scurgeți carnea de vită, puneți-o într-un oală olandeză mare și acoperiți cu apă proaspătă. Puneți măzărea într-un strat triplu de tifon și legați-o bine. Puneți punga în oală împreună cu carnea de vită. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 2 ore.
Adăugați în oală varza și morcovii. Se mai fierbe timp de 25 de minute.
Puneți cartofii și fierbeți până când toate legumele sunt fragede, 20 până la 25 de minute.
În timp ce legumele se gătesc, pregătiți aluatul de găluște. Amestecați făina, zahărul și praful de copt într-un castron, apoi turnați suficientă apă pentru a face un aluat păstos. Împărțiți aluatul în 6 bile, având grijă să nu suprasolicitați aluatul.
În ultimele 5 până la 10 minute de fierbere a legumelor, puneți găluște deasupra lor și acoperiți cu un capac. Lăsați găluștele să se aburească în oală timp de 7- 8 minute.
Când găluștele sunt gătite, scoateți toate ingredientele din oală și aranjați-le pe un platou de servire cald. Scoateți mazărea fiartă din punga de tifon și pasați-o cu unt și piper. Serviți alături de carnea de vită și legume.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei