Ascultă Radio România Reșița Live

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Arayes

Articol editat de Radio Resita, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes sau Pită libaneză umplută cu carne crocantă vă poftesc să preparați.
Să faci propria pâine pita libaneză nu este atât de dificil pe cât ai putea crede.  Sunt necesare:
– 240 de grame de apă
– 7 grame de drojdie instant
– o jumătate de linguriță de zahăr
– două linguri de ulei de măsline
– un sfert de cană de făină de grâu integrală
– două căni și jumătate de făină universală
– o linguriță de sare, preferabil Kosher

Într-un castron mare, combinați apa, drojdia și zahărul. Amestecați bine. Se adaugă uleiul de măsline, făina și sarea. Folosind o lingură de lemn, amestecați până devine cremos.
Frământați aluatul de pita pe o suprafață de lucru curată până când obțineți o minge moale și suplă.
Transferați bilă de aluat într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie film. Lăsăți aluatul să crească într-un loc cald în bucătărie timp de o oră până când își dublează volumul.
Împărțiți aluatul de pâine pita în 8 bucăți egale și formăți bile mai mici. Lasă bilele de aluat să se odihnească pe blat timp de 10 minute, acoperite cu un prosop curat de bucătărie.
Întindeți cu un sucitor fiecare bilă într-o formă rotundă subțire de aproximativ 3 cm grosime. Cercul de aluat ar trebui să aibă aproximativ 18- 20 cm în diametru. Puteți rula bilele de aluat în discuri pe măsură ce le coaceți sau le puteți rula pe toate odată și le puteți ține acoperite, astfel încât să nu se usuce. Asigurați-vă că lăsăți discurile câteva minute de odihnă înainte de a le coace, acest lucru ajută la formarea bulelor de aer în aluat care se vor dilată și vor forma buzunar când sunt coapte.

Preparăm Arayes. Este unul dintre acele lucruri care te vor face să te întrebi „de ce nu m-am gândit la asta?”.

Ingrediente de trebuință:
– 400 de gr de carne de miel, de vită sau de curcan, macinată
– un sfert de cană de pătrunjel tocat
– 3 căței de usturoi, tocați mărunt
– 3 linguri de ceapă galbenă rasă
– o linguriță și jumătate de chimen măcinat
– tot atâta coriandru măcinat
– o linguriță de boia afumată
– un sfert de linguriță de ienibahar măcinat
– piper negru și cayenne după gust
– o linguriță de sare kosher

Preparăm și un sos Tahini de iaurt din:
– o lingură de tahini
– o lingură de suc de lămâie
– o lingură de apă
– jumătate de cană de iaurt grecesc simplu
– un cățel de usturoi, ras fin
– foarte puțin piper cayenne
– sare kosher după gust

Adăugați carnea într-un bol și presărați pătrunjel, usturoi tocat, ceapă, chimen, coriandru, boia afumată, ienibahar, piper cayenne, sare și piper negru. Folosiți o furculiță sau mâinile pentru a amestecă totul uniform. Acoperiți și lăasți la frigider cel puțin o oră.
Pentru sos, adăugați tahini, sucul de lămâie și apă într-un bol care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde și gătiți la foc mare până când este foarte fierbinte, aproximativ 30 de secunde. Adăugați într-un castron iaurt, usturoi ras, un praf de cayenne și un sfert de linguriță de sare. Bateți până se omogenizează și ușor. Lăsați la răcit.
Tăiați fiecare pita în jumătate și deschideți cu grijă fără a rupe marginile.
Împărțiți carnea în 4 părți egale și transferați-o în fiecare jumătate de pita. Apăsăți și stoarceți ușor pita pentru a distribui carnea într-un strat uniform, care ajunge până la partea tăiată.
Încinge-ți puțin ulei de măsline la foc mediu. Gătiți fiecare pita umplută până când carnea este gătită și pâinea este frumos rumenită și crocantă, până la 4 minute pe fiecare parte. Se servește fierbinte cu sos tahini alături.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(urbanfarmandkitchen-com; allrecipes-com)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie