Ascultă Radio România Reșița Live

Sandwich  Francesinha

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Este binecunoscut că în regiunea Porto dar și în nordul Portugaliei există adevărate delicatese gastronomice.

Sandwich  Francesinha

Articol editat de Radio Resita, 12 martie 2024, 06:29

Francesinha este un fel de mâncare tipic din orașul Porto și constă dintr-un sandviș cu carne de vită, cârnați, brânză și ingredientul principal sosul. Există aproape un sos pentru toate gusturile și prin urmare o francesinha perfectă pentru oricine.
Acest preparat a fost inventat în 1963 de Daniel David Silva, proprietarul unui restaurant. El a emigrat în Franța, după care s-a întors în Portugalia și a deschis restaurantul „A Regaleira”.
În ceea privește numele de Francesinha, tradus înseamnă „Fată franceză” se spune că ar fi inspirat de „Croque monsieur”, un sandviș asemănător cu Francesinha dar fără carne și sos.
Dar, revenind la începuturi, acest fel de mâncare sa dovedit rapid un succes, deoarece, pe langa faptul că era gustos, era și ieftin, motivul pentru care mai multe restaurante din Porto au început să-l gătească.

Haideți să preparăm Sandviș Francesinha, considerat unul dintre cele mai bune sandvișuri din lume.
Pentru Sandviș Francesinha folosim:
– 990 de ml de bere albă
– 50 de ml de Whisky
– 25 de ml de vin de Porto
– 25 de ml de coniac
– 100 de ml de lapte
– două cuburi de bulion de pui
– cârnați
– un morcov cât un deget, tăiat în bucăți mici
– felii de Mortadella sau de șuncă
– o ceapă mică
– 200 de ml de pulpă de roșii
– sare și piper
– ulei de măsline și apă
– două felii de pâine mai groase, de persoană  
– carne de vită
– cârnat Chorizo uscat
– cârnați proaspeți
– 3 linguri de amidon de porumb
– felii de branză
– cartofi prăjiți, opțional

Se începe cu Sosul Francesinha. Se taie chorizo în bucăți mici și se rezervă. Ceapa se taie și ea și se pune deoparte.
Pregătiți toate ingredientele.

Într-o tigaie se pune ulei de măsline cât să acopere fundul, se  încălzește bine și se rumenește ceapa și chorizo.
La ceapă, după ce a prins o culoare ușor aurie se adaugă  bulionul.
Se lasă pe foc, amestecând regulat până când ceapa este moale și chorizo și-a eliberat grăsimea.
Adăugați berea și morcovii.
Apoi puneți pulpa de roșii, mortadella, băuturile alcoolice și laptele.
Se lasa să fiarbă, se potrivește de sare și rămâne pe foc până morcovul este bine fiert.
Folosiți un blender și pasați foarte bine sosul.
Adăugați condimente după gust.
Într-un bol, puneți amidonul de porumb și diluați-l cu puțină apă.
În sosul care fierbe adăugați amidonul de porumb diluat și amestecați bine pentru a se combina.
Amestecați sosul pe măsură ce se îngroașă după gust.
Opriți focul și lăsați deoparte.

Acum se asamblează Francesinha.
Cuptorul se încălzește la 200 de grade Celsius.
Scoateți pielea și tăiați restul cârnaților în sferturi.
Puneți cârnații proaspeți în cuptorul cu microunde cât este necesar ca să să devină tari și aproape gătiți.
Așezați pâinea pe gratarul cuptorului.
Pe un grătar cu plită prăjiți carnea de vită și cârnații tăiați în sferturi.
Pe o farfurie așezați o felie de pâine, peste friptura de vită și cârnații deasupra fripturii. Terminați cu o felie de mortadella.
Acoperiți Francesinha cu cealaltă felie de pâine.
Aranjați patru felii de brânză în jurul sandvișului și încă una deasupra. Puneți Francesinha la cuptor pentru câteva minute pentru a se încălzi și a ajuta branza să se topească.
Scoatem din cuptor, turnam peste sosul și servim cu cartofi prajiți și dacă doriti cu un ochi de ou deasupra.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(portosecreto.cocozinhaalacarte.pt)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă