Ascultă Radio România Reșița Live

Orez cu roșii

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Orez cu roșii

Articol editat de Radio Resita, 26 februarie 2024, 12:37

Coimbra, este oraș și district în Portugalia. Orașul este celebru în lume pentru că este plină de viață și găzduiește cea mai veche universitate din Portugalia. V-ați dat seama că în următoarele săptămâni vom descoperi gastronomia regiunilor portugheze. Coimbra, a fost prima capitală a țării în secolele XII și XIII și oferă multă distracție datorită unui calendar lung de evenimente culturale care au loc pe tot parcursul anului. Peisajele naturale sunt frumoase de la ocean la munte, dar în special, valea râului Mondego, cel mai mare din Portugalia. Se remarcă și multe plaje cu nisip alb din Figueira da Foz Mira.
În Coimbra, ca de altfel în toată Portugalia, se manâncă  alimente bune, care sunt abundente și ieftine.

Dacă sunteți mai mult iubitor de carne, puteți încerca două mâncăruri tradiționale din zonă: Leitão assado à moda da Bairrada (purcel de lapte fript) și chanfana (tocană de carne de capră). Din păcate nu am avut purcel de lapte și nici capră ca să gătesc mâncărurile cele mai relevante din Coimbra.

Așa că m-am rezumat la o rețetă portugheză de orez cu roșii.
Este o rețetă tradițională portugheză. O consider o rețetă democratică, deoarece este un preparat ușor, ieftin, rapid și nu conține ingrediente de origine animală. Poate să fie considerată o rețetă vegană, vegetariană, fără lactoză și fără gluten.

Ingrediente pentru a face orez portughez cu roșii:
– o cană de orez Arborio sau Carnaroli
– o conservă de roșii decojite
– puțin ulei de măsline
– o ceapă tocată fin
– un ardei rosu tocat mărunt
– sare și piper proaspăt râșnit
– optional un pahar de vin sec.
Dacă dublați ingredientele se satură patru persoane.

Încingem o tigaie în care am pus două linguri de ulei de măsline și călim ceapa până devine translucidă. După aceea  adăugăm ardeiul mărunțit.
După ce ardeiul se înmoaie și începe să se rumenească, punem orezul.
Amestecăm foarte bine toate ingredientele, astfel încât orezul să fie complet acoperit cu ulei de măsline.
Am dat orezului o notă specială, un pahar de vin portughez alb sec. Amestecăm foarte bine ingredientele și avem grijă ca  alcoolul să se evapore, iar în orez să rămână doar aroma strugurilor.
Adăugăm roșiile decojite cu tot sosul din cutie. Se amestecă foarte bine.
În acest moment, potrivim gustul cu sare și piper. Acoperim tigaia și lăsăm la gătit până când orezul devine fraged, dar trebuie să mai rămână puțin lichid mai gros în tigaie.

Dacă aveți acasă bulion de legume puteți folosi cu încredere pentru că va adăuga mai multă aromă orezului cu roșii.
Ideea este de a servi un orez care nu este uscat, ci mai degrabă orez cremos.
Când serviți presărați piper în farfurie și turnați puțin ulei de măsline. Dacă vă place brânza să știți că mozzarella de bivoliță va merge de minune cu acest delicios orez cu roșii.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați! 

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie