Ascultă Radio România Reșița Live

Borș clasic ucrainean

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit.  Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Bucătăria națională ucraineană face parte din sistemul alimentar european și, în același timp, conține și parțial componente ale bucătăriilor națiunilor asiatice.

Borș clasic ucrainean

Articol editat de Radio Resita, 5 februarie 2024, 06:00

Multe trăsături ale bucătăriei ucrainene se datorează modului de viață al poporului ucrainean, marea majoritate a lor își câștiga existența prin munci agricole. Pentru a efectua o astfel de muncă obositoare, oamenii aveau nevoie de alimente consistente, bogate în calorii. Prin urmare, bucătăria ucraineană se caracterizează prin feluri de mâncare bogate în proteine, grăsimi și carbohidrați.
Bucătăria națională ucraineană provine din mâncăruri de la țără din cereale, carne și legumele. Prin urmare, bucătăria tradațională ucraineană este bogată în feluri de mâncare din legume, cum ar fi borșurile, varză, sarmale, varză murată, murături și terci de dovleac.
Borșul este probabil cel mai faimos fel ucrainean.
Regiunea Odesa are și propria sa bucătărie, care s-a format datorită multietnicității orașului și regiunii. Bucătăria locală, precum și orașul în sine, sunt un amestec de tradiții și culturi grecești, bulgărești, italiene, franceze, armene, basarabeană și rusească. Dar, cea mai proeminentă influență o are bucătăria evreiască.
Pe teritoriul Odesei locuiesc 133 de etnii. Persoanele de naționalități neindigene reprezintă mai mult de 37% din populația regiunii.
Bucătăria din Odesa este un tezaur al tradițiilor culinare ale localnicilor. Forshmak, pește umplut, gâturi de pui și caviar de vinete sunt varietățile de rețete reprezentative din Odesa.
Având în vedere că Odesa este un oraș port, nu va fi un secret pentru nimeni că bucătăria este plină de preparate din pește.
Din 2022 felul de mâncare național ucrainean, borșul, a fost inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO. De la început vă spun că nu are nicio legătură cu borșul moldovenesc sau cu cel dobrogean.

Pentru prepararea unui Borș clasic ucrainean avem treabă cu:
– 400 de gr de carne de porc sau vita cu os
– 4 bucăți de cartofi
– două sfecle
– un morcov
– 3 cepe medii sau două mari
– 300 de gr de varză albă proaspătă
– două linguri de pasta de tomate concentrată
– 100 de ml de ulei de floarea soarelui
– două linguri de zeamă de lămâie
– sare, piper, dafin și ierburi aromate după gust
– 2 litri de apă.

Mai întâi se gătim bulionul de carne. Într-o oală se pun cei 2 litri de apă și jumătate din ulei. Se adagă carnea și se reglează focul la mediu. Spuma se îndepărtează cu regularitate. Imediat ce bulionul fierbe se acoperă oala cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o ora și un sfert.

Între timp se curăță sfecla, morcovii și ceapa. Răzuiți sfecla pe răzătorea grosieră și morcovii pe răzătorea medie. Tăiați ceapa în cuburi.

Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu, se audagă ceapa și morcovii și se procesează până ceapa devine translucidă. Apoi se pune sfecla roșie (poate fi stropită cu suc proaspat de lămâie ca să nu se oxideze culoarea roșie). Prăjiți legumele încă 5 minute, adăugați pasta de roșii, amestecați și mai prăjiți aproximativ 10 minute.

Acum se gătește borșul în sine. Scoateți carnea din oala în care a fiert și puneți în locul ei varza tocată și după 5 minute cartofii tăiați în 4 sau 6, în funcție de mărimea lor. Se separă carnea de os și se taie bucăți. Carnea se pune înapoi în oală. Tot acolo vor ajunge și legumele prăjite din tigaie. Se amestecă borșul, se adaugă foile de dafin și ierburile aromate (opțional), sare și piper. Se acoperă cu un capac și se fierbe încă 10 minute.

Borșul se servește  cu smântână și verdeață tocată fin.
Poftă bună și bucurați-vă de acest Borș clasic ucrainean!

Daniel Babun

(Wikipedia;kamis-ua;yug.today;unian-ua)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta