Ascultă Radio România Reșița Live

Rață în sos

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rață în sos

Articol editat de Radio Resita, 20 ianuarie 2024, 12:12

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Cu siguranță v-ați gândit să preparați acasă o rața. Carnea ei este diferită de cea de pui, vită sau porc, dar seamănă puțin cu cea de gâscă. Rața oferă multe posibilități de preparare și este o carne foarte apreciată.
De fapt, multe feluri de mâncare preparate cu rață sunt atât de sofisticate și speciale încât sunt ideale pentru mesele în familie, cine de afaceri, sărbători sau petreceri.

Înainte de a începe să pregătim ceva cu rața, trebuie să știm ce tip de carne este și ce ne oferă. Astfel vom ști cum și în ce cantitate este cel mai bine să o consumăm. Întotdeauna cu moderație, desigur.
În primul rând, trebuie să știți că rața are o carne slabă, ca cea de pui. Aceasta se referă în special la cantitatea de fibre musculare prezente în carne.  

Trebuie avut în vedere, însă, că pielea raței este mult mai grasă decât a altor păsări, așa că este de preferat să o îndepărtați înainte de a o găti. În acest fel, vom reduce considerabil aportul caloric, de grăsimi saturate și de colesterol. Va fi un fel de mâncare mult mai sănătos.
Din aceste motive se recomandă consumul de carne de rață în cantități moderate și cu pielea îndepărtată în cadrul unei diete mediteraneene echilibrate.

Rață în sos este preparatul mediteraneean de astăzi.
Acest fel de mâncare este gătit pe bază de rață de curte și aparține preparatelor din bucătăria andaluză tradițională. Ca regulă generală, se consumă în principal pe tot parcursul anului și este de obicei servit mesenilor ca al doilea fel.

Tăiați rața în bucăți și prăjiți-o într-o cratiță cu ulei de măsline până când toate bucățile devin aurii. Scoatem carnea și o rezervăm, având grijă să o ținem caldă.
În același ulei, călim usturoiul și ceapa tocate. Când totul este poșat, adaugăm ardeii tocați și continuăm frigerea la foc mediu spre mic. Dupa câteva minute punem o roșie rasă.
Amestecăm bine și presărăm cimbru, busuioc, vin roșu și un pahar mare de apă. Lăsăm să fiarbă și potrivim după gust cu sare.

La sfârsit întoarcem carnea de rață în cratiță, punem o mână bună de ciuperci întregi și lăsăm să bolborosească liniștit încă 45 de minute. Serviți cu poftă cu o garnitură de cartofi sau o salată de varză și cu puțină pâine proaspătă, moale și caldă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sevilla.abc.es)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei