Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi descoperim scena gastronomică din provincia canadiană Alberta. Ea este una înfloritoare fiind susținută de bucătari de top și artiști locali care dau valoare mâncărurilor.
Cele mai multe conversații despre mâncare din Alberta încep cu carnea de vită din motive întemeiate. Provincia are cu peste două milioane de vite mai multe decât oamenii care locuiesc acolo. Este și cunoscută pentru că produce carnea de vită de cea mai înaltă calitate de pe planetă.
Agricultura din Alberta produce totul, de la miere la hamei, brânză artizanală, ferme pomicole și culturi de fructe de pădure precum zmeura, afine, căpșuni și saskatoons, legume de toate felurile, semințe și cereale. Restaurantele din Calgary și Edmonton se aprovizionează din ferme care furnizează carne proaspătă.
O discuție despre mâncarea provinciei ia în considerare multitudinea de influențe culturale. Mâncărurile descendenților italieni, germani, ucraineeni, asiatici, englezi, norvegieni și finlandezi se adaugă amestecului culinar.

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

Articol editat de Valentina Adam, 17 octombrie 2023, 21:14

Tocană de vită și fasole neagră cu piper este preparatul ales spre a vi-l prezenta.
Luăm:
– 700 de gr de carne de vită tăiată în cuburi mai mari
– două linguri de făină
– 30 de ml de ulei de rapiță
– 3 cepe albe tăiate cubulețe
– 4 morcovi medii tăiați la fel
– 2 căței de usturoi, tocati
– două linguri de pastă de tomate
– două cești de bulion de vită
– două căni de vin roșu sec
– două foi de dafin
– o cutie de fasole neagră, scursă și clătită sau alt tip de fasole sau linte
– pătrunjel proaspăt tocat
– sare și piper negru măcinat grosier.

Tamponați carnea de vită cu prosoape de hârtie și frecționați-o bine cu sare și piper negru. Trageți-o ușor în făină și scuturați excesul.
Într-o oală mare cu fundul gros încingeți la foc mediu spre mare o lingură de ulei de rapiță. Se rumenește jumătate din carnea de vită și se transferă pe o farfurie. Adăugați uleiul rămas în oală și rumeniți restul de carne de vită. Scoateți carnea de vită din oală și lăsați-o deoparte.
Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul în oală și gătiți până ceapa devine translucidă. Răzuiți fundul pentru a preveni arderea. Amestecați pasta de roșii și continuați să gătiți încă un minut.

Deglasați cu bulion și vin roșu, răzuind fundul. Adăugați carne de vită prăjită, frunzele de dafin și după gust piper negru măcinat.
Se readuce la fierbere, după care se reduce focul și se acoperă cu un capac. Gătiți aproximativ o oră și 30 de minute sau până caâd carnea este foarte fragedă, amestecând ocazional.
Odată ce carnea este fragedă, adăugați fasolea fiartă și fierbeți încă 10- 15 minute, amestecând des.

Îndepărtați frunzele de dafin. Asezonați după gust cu sare și piper negru. Serviți alături de cartofi sau orez.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă