Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: tocană de porc cu varza călită

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: tocană de porc cu varza călită

Articol editat de Radio Resita, 3 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 3 septembrie 2023, 8:54

Varza călită secuiască cu carne de porc Székelygulyás, așa cum se gătește în zona Harghita- Covasna, este foarte gustoasă și se pregatește ușor. Cei mai mulți dintre cei care trăiesc în zona secuiască au convingerea ca este o mancare autohtonă, dar în realitatea aceasta este o reteta ce a trecut granița Ungariei, având chiar o poveste. Poetul Petofi Sandor a ajuns târziu în restaurantul lui Székely Josef și i-a cerut acestuia sa îi dea să mănânce ce mai are prin bucătărie. Așa s-au întâlnit tocana de porc și varza călită în farfuria poetului. Încântat peste măsură de ce a mâncat a revenit în restaurnatul lui Székely și a cerut întotdeauna să i se pregătească acel gulaș cu varză realizat special pentru el  Székelygulyás.  Mâncarea este foarte populară nu doar în Transilvania, dar și în Ungaria, Slovacia sau Germania.

Varza murată avem grija să o gustăm înainte. Daca este foarte sărata o lasam la desărat în apă.  Un alt ingredient de bază al acestui preparat este paprika, fără de care nici nu se poate imagina această varză călită. Aroma, culoarea și gustul final sunt puternic influențate de boia.
Pentru că se face ușor, este o retetă gustoasă, cu ingrediente la îndemâna oricui, vă invit să o încercați.

Ne trebuie:
– un kg de carne de porc
– tot atâta varză murată
– musai două linguri de untură
– două cepe medii
– doi căței de usturoi
– două linguri de paprika
– o liguriță de pudră de chimen
– până la două lingurițe de cimbru uscat
– piper proaspăt râșnit
– cam 800 de ml de apă.

Cantitatea de varză și carne trebuie să fie egală, așa că vom cântări și după aceea porționăm bucățile de carne în cuburi de marime medie. Tocăm ceapa mărunt.
Taiem varza fideluță și o lăsăm să se scurga printr-o sită.

Într-un vas de tuci topim untura și punem bucățile de carne.
Când acestea încep să sfârâie adăugăm ceapa tocată și usturoiul. Când și acestea s-au dinstuit asezonăm cu piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și chimen pudră. Se poate folosi și semințe de chimen.
Adăugăm apoi paprika și amestecăm. Punem varza peste carne, amestecăm și după două- trei minute turnam 800 de ml de apă caldă. Acoperim cu un capac și dam focul la mic pentru 45 de minute. Dacă folosiți un vas bun din fontă nu mai trebuie amestecat.

După ce a trecut timpul verificăm lichidul. Dacă este necesar mai completăm. Lăsăm capacul întredeschis și mai lăsăm pe foc încă jumătate de ceas.
Gustăm după acest interval de timp și mai reglăm gustul. Se servește cu pâine proaspătă și smântână.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei