Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Bragioli

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Rețetă mediteraneeană: Bragioli

Articol editat de Radio Resita, 26 august 2023, 14:32

Poposim în Malta. Insula nu este sinonimă doar cu marea, soarele și istoria. Este remarcabilă și pentru bucătăria sa gustoasă și variată mediteraneană, care combină influențe din Italia și în special din Sicilia, Anglia, Franța și Africa de Nord.
Maltezii iau mâncarea destul de în serios, iar răsfățarea cu bucate delicioase și abundente le aduc zâmbete pe față. Mâncărurile lor sunt inspirate din produsele locale și provin din rețete transmise din generație în generație.
Deși Malta este o țară formată din insule, alimentele nu au limite la ingrediente. Se găsesc numeroase preparate din lapte, carne și fructe de mare. Datorită locației geografice a acestei țări, maltezii pot accesa diverse tipuri de ingrediente. Cine a gustat mâncarea în Malta, rămâne surprins că fiecare preparat are aromă unică, incredibil de delicioasă și atrăgătoare.

Astăzi propun să gustăm Bragioli. Ne trebuie:
– 10 felii subțiri de pulpă de vită
– 700 de gr de carne tocată de vită
– 6 fâșii de bacon
– două ouă fierte tari
– jumătate de legătură de frunze tocate de pătrunjel
– 4 linguri de pesmet
– un morcov ras
– sare şi piper proaspăt râșnit.
Sosul îl preparăm din:
– 4 roșii, curățate de pieliță și tocate
– două cepe mari, tocate
– 3 căței de usturoi zdrobiți
– o lingură de pasta de roșii
– 2 morcovi răzuiți
– jumătate de cană de mazăre
– 2 cartofi curățați și tăiați în patru
– două foi de dafin
– o lingură de sos Worcestershire
– jumătate de cană vin roșu sec.

Metodă:
Într-un bol combinăm carnea tocată, ouăle fierte, pătrunjelul, pesmetul, morcovul ras, baconul, sarea, piperul și amestecăm cu responsabilitate. Feliile de pulpă le aplatizăm. Așezăm cam două linguri de umplutură și rulăm felia de pulpă de vită. Asigurăm rulourile cu scobitori sau sfoară de bucătărie.
Într-o cratiță înăbușim ceapa și usturoiul în apa cât să acopere ceapa. Adăugăm rulourile de vită și le rumenim la foc mediu.
Scoatem rulourile de vită din cratiță și le punem deoparte.
În locul lor punem cartofii, roșiile, morcovi, pasta de tomate, ierburile aromatice care ne plac și vinul. Reglăm gustul de piper și sare.
Amestecăm ușor și lăsăm să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 10 minute.
Punem din nou rulourile de vită în cratiță, adăugăm mazărea și readucem la fiert.
Când fierbe reducem focul și lăsăm până se îngroșă sosul. Adăugați vin dacă amestecul începe să se usuce înainte rulourile de carne să fie gătită bine. Se poate servi cu salată sau murături și cu piure de cartofi.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Daniel Babun

(chefspencil.comlacademie.comilovefood.com.mt)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă