Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cu zucchini și șuncă fiartă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Paste cu zucchini și șuncă fiartă
Foto: Pasta bake with ham and courgettes

Articol editat de Valentina Adam, 12 august 2023, 11:48

Prin bucătăria mediteraneană înțelegem tradiția culinară comună a regiunilor care mărginesc Marea Mediterană iar în Italia rolul cel mai reprezentativ îl au rețetele gustoase și aromate din regiunile sudice. Măcărurile simbolice ale acestei bucătării sunt alcătuite din ingrediente simple care sunt folosite crude, sotate în tigaie sau prăjite la cuptor pentru a crea nuanțe de gust și arome care vor cuceri pe toată lumea.
Dintre legume, protagonistele absolute sunt rosiile: pot fi folosite crude sau alternativ, pot fi gătite și transformate într-un condiment pentru a fi aromate cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt, în funcție de dorința de a face un preparat din carne sau pește.

Un alt ingredient fundamental al bucatariei mediteraneene este uleiul de masline extravirgin, condimentul de baza al acestei bucatarii, esential pentru a da tonus unei salate simple precum si unui fel de mancare din pește proaspat.

Vă propun pentru astăzi Paste cu zucchini și șuncă fiartă.
Zucchini  sunt legumele de vară deosebit de proaspete și potrivite pentru numeroase combinații gastronomice.
Ca ingrediente folosim:
– 750 de gr de zucchini mici și proaspeți
– două linguri de unt
– 80 de gr de șuncă fiartă
– un cățel de usturoi
– o legătură de pătrunjel
– 350 de gr de spaghete
– sare și piper proaspăt râșnit.

Pentru a prepara pastele cu șuncă fiartă și zucchini trebuie în primul rând să spălăm și să curățăm zucchini. După aceea îi tăiem în jumătate pe lungime și facem felii subțiri semicirculare din fiecare jumătate.
Călim zucchini în unt împreună cu usturoiul și pătrunjelul tocat.

Punem și șunca fiartă pe care am tăiat-o grosier. Lăsăm totul să se rumenească încet până când zucchini s-au gătit.  În acest timp fierbem pastele în multă apă cu sare, le scurgem și le amestecăm imediat în cratița cu zucchini. Mâncarea se servește imediat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(galbani.it)

Foto pixabay.com

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă