Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cu zucchini și șuncă fiartă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Paste cu zucchini și șuncă fiartă
Foto: Pasta bake with ham and courgettes

Articol editat de Valentina Adam, 12 august 2023, 11:48

Prin bucătăria mediteraneană înțelegem tradiția culinară comună a regiunilor care mărginesc Marea Mediterană iar în Italia rolul cel mai reprezentativ îl au rețetele gustoase și aromate din regiunile sudice. Măcărurile simbolice ale acestei bucătării sunt alcătuite din ingrediente simple care sunt folosite crude, sotate în tigaie sau prăjite la cuptor pentru a crea nuanțe de gust și arome care vor cuceri pe toată lumea.
Dintre legume, protagonistele absolute sunt rosiile: pot fi folosite crude sau alternativ, pot fi gătite și transformate într-un condiment pentru a fi aromate cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt, în funcție de dorința de a face un preparat din carne sau pește.

Un alt ingredient fundamental al bucatariei mediteraneene este uleiul de masline extravirgin, condimentul de baza al acestei bucatarii, esential pentru a da tonus unei salate simple precum si unui fel de mancare din pește proaspat.

Vă propun pentru astăzi Paste cu zucchini și șuncă fiartă.
Zucchini  sunt legumele de vară deosebit de proaspete și potrivite pentru numeroase combinații gastronomice.
Ca ingrediente folosim:
– 750 de gr de zucchini mici și proaspeți
– două linguri de unt
– 80 de gr de șuncă fiartă
– un cățel de usturoi
– o legătură de pătrunjel
– 350 de gr de spaghete
– sare și piper proaspăt râșnit.

Pentru a prepara pastele cu șuncă fiartă și zucchini trebuie în primul rând să spălăm și să curățăm zucchini. După aceea îi tăiem în jumătate pe lungime și facem felii subțiri semicirculare din fiecare jumătate.
Călim zucchini în unt împreună cu usturoiul și pătrunjelul tocat.

Punem și șunca fiartă pe care am tăiat-o grosier. Lăsăm totul să se rumenească încet până când zucchini s-au gătit.  În acest timp fierbem pastele în multă apă cu sare, le scurgem și le amestecăm imediat în cratița cu zucchini. Mâncarea se servește imediat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(galbani.it)

Foto pixabay.com

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă