Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cu zucchini și șuncă fiartă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Paste cu zucchini și șuncă fiartă
Foto: Pasta bake with ham and courgettes

Articol editat de Valentina Adam, 12 august 2023, 11:48

Prin bucătăria mediteraneană înțelegem tradiția culinară comună a regiunilor care mărginesc Marea Mediterană iar în Italia rolul cel mai reprezentativ îl au rețetele gustoase și aromate din regiunile sudice. Măcărurile simbolice ale acestei bucătării sunt alcătuite din ingrediente simple care sunt folosite crude, sotate în tigaie sau prăjite la cuptor pentru a crea nuanțe de gust și arome care vor cuceri pe toată lumea.
Dintre legume, protagonistele absolute sunt rosiile: pot fi folosite crude sau alternativ, pot fi gătite și transformate într-un condiment pentru a fi aromate cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt, în funcție de dorința de a face un preparat din carne sau pește.

Un alt ingredient fundamental al bucatariei mediteraneene este uleiul de masline extravirgin, condimentul de baza al acestei bucatarii, esential pentru a da tonus unei salate simple precum si unui fel de mancare din pește proaspat.

Vă propun pentru astăzi Paste cu zucchini și șuncă fiartă.
Zucchini  sunt legumele de vară deosebit de proaspete și potrivite pentru numeroase combinații gastronomice.
Ca ingrediente folosim:
– 750 de gr de zucchini mici și proaspeți
– două linguri de unt
– 80 de gr de șuncă fiartă
– un cățel de usturoi
– o legătură de pătrunjel
– 350 de gr de spaghete
– sare și piper proaspăt râșnit.

Pentru a prepara pastele cu șuncă fiartă și zucchini trebuie în primul rând să spălăm și să curățăm zucchini. După aceea îi tăiem în jumătate pe lungime și facem felii subțiri semicirculare din fiecare jumătate.
Călim zucchini în unt împreună cu usturoiul și pătrunjelul tocat.

Punem și șunca fiartă pe care am tăiat-o grosier. Lăsăm totul să se rumenească încet până când zucchini s-au gătit.  În acest timp fierbem pastele în multă apă cu sare, le scurgem și le amestecăm imediat în cratița cu zucchini. Mâncarea se servește imediat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(galbani.it)

Foto pixabay.com

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar