Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fructe de mare congelate cu sos bechamel

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare. Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura un gratin de fructe de mare
Când gătiți un preparat gratinat, îl presărați cu pesmet și îl rumeniți în cuptorul încins. Unele rețete gratinate necesită și brânză topită, rumenită. Expresia gratin înseamnă în franceză „prin gratare” sau „cu crusta”, de la verbul răzătoare, „a răzui, a zgâria”.
Ar fi tentant să credem că gratinul se referă la brânză rasă. Totuși, sunt și cei care insistă că gratinul se referă întotdeauna la un topping de pesmet și/sau brânză care este rumenit și crocant, formând o crustă frumoasă.
Pe de altă parte, Gratin Dauphinoise este un fel de mâncare făcut din cartofi tăiați subțiri (nu prefierți) care se gătesc în smântână. Dauphinoise în mod tradițional nu conține nicio brânză.
Gratinul de fructe de mare pe care vi-l prezint este foarte simplu și delicios.
Fructe de mare congelate, un sos bechamel bun, puțină brânză deasupra și la cuptor. Simplu, nu?
Această rețetă este întotdeauna de efect la musafiri și totuși nu este nimic special, având în vedere simplitatea ei.
Sosul bechamel cu care fac acest gratin este magnific, un sos cremos, fără cocoloașe, sosul la care visează toți, bun și inconfundabil.
Ca ingrediente folosim:
– 400 de gr de cocktail de fructe de mare congelate
– două cepe
– sare, piper și nucșoară.
Pentru sosul bechamel pregătim:
– un litru de lapte
– 70 de gr de cașcaval ras
– 70 de gr de unt gras
– 70 de gr de făină.
În primul rând fructele de mare se dezgheață. După ce s-au dezghețat tocăm mărunt ceapa și o călim în unt. Adăugăm fructele de mare. Le procesăm și pe ele maxim două minute. Sărăm, piperăm și pudrăm cu nucșoară după gust.
Nu stăm degeaba și începem să preparăm sosul bechamel. Topim untul în cratiță, prăjim făina având grijă să nu se ardă, amestecăm continuu și turnăm puțin câte puțin laptele. Nu contează dacă laptele este cald sau rece. Dacă turnăm în fir subțire și amestecăm constant nu se va cocoloși făina. La final presărăm și cașcavalul ras.
Într-un vas care se pretează la gătitul în cuptor turnăm sosul și fructele de mare. Introducem recipientul în toba preîncălzită la 200 de grade pentru zece minute.  
Se poate servi acest fel de mâncare cu orez basmati simplu   sau picant. O delicatesă. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fructe de mare congelate cu sos bechamel

Articol editat de Radio Resita, 21 iulie 2023, 10:32

(Daniel Babun)

Etichete:
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana