Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană:

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din statul Kentucky.
Aici se mâncă o varietate de alimente.
Bucătăria din Kentucky seamănă în mare parte cu cea din bucătăria tradițională din sud Statelor Unite. Unele feluri de mâncare comune pentru cină sunt somnul prăjit și puiul prăjit. De obicei fripturile sunt servite cu legume precum fasole verde, fasole pinto  alături de pâine de porumb. Alte feluri populare includ gogonele verzi prăjite, brânză, budinca de porumb, bame prăjite și pui cu găluște.
În plus, Kentucky este cunoscut pentru propriul stil regional de grătar. Acest grătar este unic în sine, având în vedere că folosește carne de oaie.
În părțile de nord-vest ale Kentucky, burgoo este un favorit. Acest fel este o tocană care se servește cu pâine de porumb sau brioșe de porumb. În părțile de sud-vest ale statului, chili con carne este un aliment de bază. Nordul Kentucky și zona Louisville găzduiesc o populație germano-americană, care se traduce prin preferințe nordice pentru bere și cârnați europeni. Cu toate acestea, restul bucătăriei statului tinde să fie complet sudic, preferând carnea pentru micul dejun, cum ar fi șunca de țară și cârnați de porc. Băutura preferată este renumitul whisky bourbon Kentucky. Unele deserturi comune sunt plăcintele cu nuci pecan, cu mure și budinca de pâine.
Astăzi vă propun Cotlete de porc la tigaie în sos de ananas și soia. Ne aprovizionăm cu:
– 6 cotlete de porc dezosate
– o conservă de ananas
– un sfert de cană de sos de soia
– două șalote tocate
– o lingură de muștar de Dijon
– 3 linguri de ulei de masline
– o legătură de ceapă verde tăiată subțire
– câte o jumătate de linguriță de sare și piper.
Masăm cotletele de porc cu sare și piper. Într-o tigaie mare antiaderentă încălzim ulei de măsline la foc mediu și rumenim cotletele de porc 6-8 minute pe fiecare parte. Când s-au gătit le scoatem și le punem deoparte.  
În aceeași tigaie în care a rămas ulei și resturi de la carnea rumenită călim ușor șalotele. Combinăm conserva de ananas, sosul de soia și muștarul de Dijon și le adăugăm în tigaie. Creștem temperatura până ce lichidul începe să bolborosească, după care o reducem și continuăm fierberea  până se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.
Adăugăm cotletele înapoi în tigaie și le acoperim cu sos și presărăm ceapă verde feliată subțire. Se mănâncă alături de pâinea de porumb. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană:

Articol editat de Radio Resita, 20 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă