Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Massachusetts este una dintre cele 13 colonii primare din SUA. Numeroase trasee istorice, câmpuri de luptă și case coloniale mărginesc străzile din Massachusetts. În plus există dealuri ondulate, munți, litoral, terenuri agricole și orașe mari.

Rețetă din bucătăria americană: cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru

Articol editat de Radio Resita, 6 iunie 2023, 07:51

Există, de asemenea, câteva mâncăruri destul de faimoase din Massachusetts. În Boston mâncarea este renumită pentru o abundență de preparate din fructe de mare proaspete. În plus, în cartierul North End din Boston, se găsesc specialități delicioase aduse de imigranții italieni. Unele mâncăruri tradiționale datează de la coloniștii britanici și de la amerindienii. Pe de altă parte, unele dintre cele mai legendare creații culinare din Boston au fost inventate la restaurantul unui hotel local. Restaurantele din Boston servesc unele dintre cele mai bune mâncăruri din Statele Unite.
Rețeta

Ce spuneți de cotlete de porc cu salvie și cu sos de cidru?

Sosul cremos și aromat cu cidru de mere și salvie face minuni la cină.
Pentru două persoane luăm patru cotlete de porc cu os,
– jumătate de linguriță de sare
– un sfert de linguriță de piper
– trei linguri de frunze uscate de salvie
– un sfert de cană de făină
– două linguri de unt
– două linguri de ulei de rapiță sau de floarea- soarelui
– jumătate de cană bulion de pui cu conținut redus de sare
– jumătate de cană de cidru de mere sau suc de mere
– un sfert de cană de smântână grasă pentru frișcă
– pătrunjel proaspăt tocat.

Presărăm cotletele cu sare și piper, le frecăm cu salvie și le  tăvălim în făină, după care le scuturăm de excesul de făină.
Într-o tigaie mare punem untul și uleiul la foc mediu și rumenim cotletele pe ambele părți. Le scoatem și le punem deoparte.
Adăugăm în tigaie bulionul de pui, punem și cidrul și aducem la fierbere. Răzuim fundul tigăii pentru a se desprinde bucățile rumenite din tigaie. Turnăm smântâna, amestecăm și gătim până se îngroașă. Reducem focul la mediu, adăugăm cotlete și acoperim tigaia cu un capac. Gătim acoperit încă  zece minute.

Se lasă la odihnă cinci minute, după care se presară patrunjel.

Dacă doriți, serviți aceste cotlete asezonate cu cușcuș, orez sau paste. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)
(stateofdinner.com, chefdenise-com)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă