Ascultă Radio România Reșița Live

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Articol editat de Valentina Adam, 22 mai 2023, 08:16

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire, Normandia și Burgundia, astăzi vă spun despre gastronomia din Limousin.

Regiunea pe care o supun atenției dvs. a fost una dintre cele 26 de regiuni ale Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014. Franța are de atunci 13 regiuni în partea continentală, colectivitatea teritorială din Corsica și 5 regiuni în America de Sud. La ei s-a putut face reforma administrativ- teritorială. De ce? Pentru ca s-a vrut.
Capitala regiunii era orașul Limoges. La 1 ianuarie 2016 a fuzionat cu regiunile Aquitania și Poitou-Charentes, formând împreună regiunea Noua Achitanie.
Zona a fost marcată de Războiul de o sută de ani și de Rezistența antifascistă. Limousinul poate fi descoperit prin sate frumoase precum Collonges-la-Rouge, Limoges „orașul de artă și istorie”, orașul mondial al tapiseriilor Aubusson, faimosul platou al lui Millevaches și multe peisaje mirifice.

Bucătăria din Limousin își datorează istoria, autenticitatea și savoarea lumii rurale. Nimic nu se irosește, bazele gastronomiei sale se bazează pe utilizarea resurselor locale: culturi agricole, produse pomicole precum castanele sau produsele fluviale.
Bucătăria Limousin se bazează pe un număr mare de produse încununate cu etichete și semne oficiale de calitate precum și pe preparate autentice ale căror rețete se transmit din generație în generație.
Oamenii de aici apreciază carnea de vită, castanele și cartofii cu limbă de oaie.

În Limousin nu avem caviar, dar avem castane”, a spus Antoine Blondin- un scriitor din secolul al XX-lea.
Cele mai simple rețete sunt adesea cele mai bune, spun localnicii, confirmându-mi ceea ce susțin și eu.

Corrèze milhassou, o clătită de cartofi cu pătrunjel, usturoi și slănină dovedește că această zicere este adevărată. Acest tip de preparat este un succes garantat.

Rețeta

Milhassou va fi perfect ca o garnitură care să însoțească o carne bună de Limousin.

Pentru patru persoane ne trebuie 700 de gr de cartofi (puțin tari, dar ușor făinoși), trei căței de usturoi, un buchet mic de pătrunjel și slănină. Binențeles și nelipsita pereche din bucătărie, sarea și piperul.

Curățăm cățelul de usturoi și-l tocăm. Patrunjelul spălat se taie grosier. Curățăm cartofii și-i spălăm bine. Aceștia se rad  cu răzătoarea manuală pentru a permite obținerea unei consistențe bune. Scurgem bine cartofii rași și îi stoarcem într-o cârpă curată astfel încât să elibereze cât mai puțină apă în timpul fierberii. Amestecăm usturoiul și pătrunjelul cu cartofii rași și reglăm gustul cu sare și piper.

Tăiem cubulețe slănina și o topim într-o tigaie.  Adăugăm cartofii și îi apăsăm cu o lingură de lemn. Prăjim amestecul la foc mare pe o parte, apoi întoarcem pentru a face același lucru pe cealaltă parte. Ca să terminăm de gătit punem tigaia la foc mic sau în cuptor 15 minute la 160 de grade Celsius.

Se servește fierbinte alături de friptura preferată. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(fr.wikipedia.org,cuisinealafrancaise.com,detoursenfrance.fr)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar