Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Orez cu pui la cuptor

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pentru astăzi facem o incursiune în Guatemala. Teritoriul actualei Guatemala a făcut parte din punctul central al civilizației maya, care se întindea pe toată suprafața Mesoamericii. Majoritatea țărilor au fost cucerite de spanioli în secolul al XVI- lea, devenind parte din viceregatul Noii Spanii. Guatemala și-a câștigat independența în 1821, devenind parte a Republicii Federale a Americii Centrale, care s-a desființat în 1841. De la mijlocul și până la sfârșitul secolului 19 Guatemala a trecut prin instabilitate politică și lupte civile. Guatemala concurează de ceva timp cu alte țări din America Latină pentru a deveni o destinație de top pentru turismul gastronomic. Situația sa privilegiată, din sudul Mexicului, fiind și înconjurată de doua mări diferite, o fac o sursa de diversitate a produselor agroalimentare și culturilor culinare. Gastronomia guatemaltecă este în prezent rezultatul contopirii a două culturi, Maya și Spaniolă. Istoricii indică faptul că mayașii înainte de secolul al XV-lea făceau tocane din legume și carne de căprioare, iepuri, păsări sălbatice și domestice. De asemenea, se știa că aveau o băutură fierbinte cu ardei dimineața și ceva rece în timpul zilei. Dacă nu era carne, făceau sosuri de ardei și legume. Principalele alimente găsite în Mesoamerica înainte de cucerirea spaniolă au fost porumbul, fasolea, dovlecei, cacao și chili, precum și numeroase legume și fructe tropicale, cum ar fi roșiile, avocado, ananasul, zapote, chicozapte, vanilie și achiote.
Carnea de curcan a fost una dintre cele mai mari contribuții la bucătăria internațională. Sosirea spaniolilor în Guatemala a adus multe moduri și ingrediente noi de- a pregăti mâncarea. Aceste caracteristici au fost amestecate cu gastronomia mayașă de-a lungul timpului pentru a rezulta bucătăria guatemaltecă de astăzi. Un număr mare de cârnați și șunci, printre altele, au intrat și ele în dieta guatemalezilor. În plus, zahărul a oferit posibilitatea de a face dulciuri tradiționale spaniole, unele fiind de origine arabă, deoarece o parte din Spania a fost sub influențe maure.

Rețetă din bucătăria americană: Orez cu pui la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2023, 12:14

Orez cu pui la cuptor este rețeta de astăzi. Avem nevoie de o jumătate de kg de carne de pui, două cani de orez, cinci căni de bulion de pui, o lingură de ulei, o ceapă, doi căței de usturoi, patru cuișoare, un cârnat chorizo de vită, șase bucăți de sângerete, sare și piper. Punem uleiul într-o tigaie, tăiem ceapa în jumătate și adăugăm cei doi căței de usturoi. Punem chorizo și bucățile de carne de pui și lăsăm până ce carnea s-a rumenit foarte bine.  După ce puiul s-a prăjit timp de cel puțin 25 de minute, adăugăm o cană de bulion de pui și masi gătim încă 10 minute. Punem carnea și chorizo deoparte într-un castron separat și lăsăm să se răcească. Feliem și chorizo-ul. Turnăm restul de bulion de pui și lăsăm să fiarbă. Adăugăm orezul și gătim cel puțin 10 minute. Venim cu bucățile de carne de pui și le amestecăm cu orezul. Așezăm feliile de sângerete pe fundul unei tăvi și întindem orezul cu carnea de pui peste. Deasupra montăm feliile de chorizo de vită și asezonăm cu sare și piper după gust. Introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până preparatul devine auriu deasupra. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă