Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: The Royal Victoria Sponge

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: The Royal Victoria Sponge

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:02

De fapt numele complet al tortului este The Royal Victoria Sponge, dedicat Reginei Victoria. Despre ea se spunea că se bucură de o felie din deliciosul tort cu ceaiul tradițional englezesc de după-amiază. Umplutura clasică se bazează pe gem și smântână sau cremă de unt. Motivul inițial pentru care s-a distins de un simplu chec s-a datorat invenției prafului de copt în 1843, de Alfred Bird, un englez implicat în fabricarea alimentelor. Praful miracol a permis tortului să crească mai mult și să includă mai multă grăsime (sub formă de unt), creând astfel un tort mai bogat. Înainte de aceasta, tortul era făcut folosind măsuri egale de zahăr, unt, făină și adăugarea de ouă la dospire. Prima referință despre tort în Anglia datează din 1615. Tortul în sine își are originea în Spania și datează din epoca Renașterii.

Utilizarea untului pare să fie universal recunoscută, cu excepția cazului în care vine vorba de celebra cofetareasa Mary Berry, care optează, în mod controversat pentru margarină. Umplutura tradițională este dulceața de zmeură, totuși au fost adăugate umpluturi suplimentare de-a lungul timpului. O astfel de umplutură discutabilă este crema de unt sau frișca, unii optând pentru frișcă proaspătă, iar alții alegând în schimbul o cremă de unt cu vanilie. Savoarea gemului s-a mutat de-a lungul timpului, unii au ales căpșunele in locul zmeurii. Și fructele proaspete au fost adăugate în versiuni mai moderne, pe lângă gem. Prajitura poate fi pudrata cu zahar in functie de preferinte. De-a lungul timpului acest preparat dulce a stat la baza conceperii multor prajituri.

Pentru Tortul Victoria, preluată de la bbcgoodfood,  ne trebuie 200 de gr de zahăr tos, 200 de gr de unt moale, 4 oua batute, 200 de gr de faina cu auto- crestere, o lingurita praf de copt, 2 linguri de lapte. Ingredientele pentru umplutura o sa le spun atunci cand ajungem le ele. Adăugați 2 lingurițe de praf de copt la fiecare 150 g/6 oz de făină simplă.

Dacă aveți doar făină simplă, o puteți transforma în făină auto-crescătoare adăugând 2 lingurițe de praf de copt la fiecare cană de făină simplă și apoi cerneți acest amestec de câteva ori pentru a distribui praful de copt în mod uniform prin făină. Puteți pune și un sfert de linguriță de sare extra-fină. Faina trebuie sa fie de tip 000.

Cum facem Tortul Victoria.

Încingem cuptorul la 180- 190 de grade C. Ungem cu unt două tavi de copt și le tapetam cu hârtie antiaderentă. Ideal ar fi să-l preparati in forme de copt la care se desprind marginile.

Într-un castron mare batem 200 g zahăr tos, 200 g unt moale, 4 ouă, 200 g făină auto- crescatoare și 2 linguri de lapte până când obținem un aluat moale. Amestecam bine cu o spatula.

Punem amestecul în formele de copt, netezim suprafațele cu o spatulă sau cu dosul unei linguri.

Introducem la cuptorul preincalzit si coacem aproximativ 20 de minute până când aluatul devine auriu. Scoatem din cuptor si lasam pe un gratar de racire.

Pentru umplutură avem treaba cu 100 g unt moale, 140 g zahăr pudră cernut, miezul unei vanilii sau esenta de vanilie, jumatate de borcan de dulceață de zmeură sau capșune de bună calitate si

zahăr pudră pentru decor. Pentru a face umplutura, batem 100 g de unt înmuiat până devine omogen și cremos, apoi adăugam treptat 140 g de zahăr pudră cernut și una- doua picături de extract de vanilie sau un miez de pastaie de vanilie.

Întindem crema pe fundul unei bucati de tort. Acoperim cu 200 de gr de gem de zmeura sau căpșune și punem deasupra cealalta bucata de tort. Presărăm cu zahăr pudră înainte de servire.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie