[FOTO-VIDEO] Reşiţa-Tokyo, via Monte Gordo! Mărşăluitorii de top ai României pregătesc în Portugalia asaltul pentru Olimpiada japoneză

Au câştigat în tandem tot ce se putea câştiga pe plan intern în anul 2020, iar acum se pregătesc pentru a transpune în realitate încă un vis: o nouă calificare la Jocurile Olimpice. Marius Cocioran şi Narcis Mihăilă, mărşăluitorii de top ai Reşiţei şi ai României, se află în această perioadă în Portugalia, la Monte Gordo, acolo unde se dă, într-un fel, startul spre Olimpiadă. Toate calificările anterioare au fost obţinute după un efort intens în cantonamentul de la ţărmul Atlanticului – iar cei doi respectă şi de această dată reţeta succesului. Plecaţi încă din decembrie, Marius şi Narcis au petrecut sărbătorile de iarnă departe de casă, dar conştienţi că sacrificiile de acum îşi vor arăta curând roadele. De data aceasta, Crăciunul a fost o zi ca oricare alta, spune campionul Marius Cocioran.

“Pentru noi, sărbătorile în Portugalia au fost zile aproape obişnuite. Nu am avut neapărat sărbători, din păcate. Am fost cu gândul alături de familie, am vorbit cu cei de acasă, am încercat să simţim atmosfera sărbătorilor, dar ne-am văzut în continuare de treabă cu antrenamentele. Ne aflăm în locul în care venim de ani de zile, încă din 2012. Am sosit pe 9 decembrie şi vom sta până pe 13 februarie. Până în momentul de faţă, totul a decurs aşa cum ne-am propus, pregătirea merge bine, suntem mulţumiţi de ceea ce am făcut până acum. În fiecare zi ne trezim la ora 8.00, mergem la micul dejun, apoi ne pregătim pentru primul antrenament, care este antrenamentul de bază. Pe acesta îl începem în funcţie de zi: marţea, joia şi sâmbăta avem antrenamentele mai lungi şi începem pe la 9.00-9.30, astfel încât să ajungem şi la prânz, între 13.00 şi 14.00. Apoi ne pregătim pentru antrenamentul al doilea, care are loc după-masă, de la 16.30 sau 17.00.  Asta, în zilele când nu avem refacere. Apoi ne pregătim pentru cină, avem două-trei ore de relaxare, după care mergem la somn. Duminica avem o zi în care ne putem relaxa.

 Fiecare antrenament este programat, avem anumiţi timpi pe care îi urmărim. Vedem cum ne simţim, totul este urmărit. Pas cu pas, fiecare kilometru, totul contează.  Suntem în grafic acum. Făcând chiar o comparaţie cu pregătirea de anul trecut – care, din păcate, nu s-a concretizat printr-un concurs, pentru că s-au anulat  competiţiile – stăm puţin mai bine. Asta spune cronometrul, asta şi simţim. Faţă de Jocurile Olimpice precedente, s-a schimbat puţin sistemul de calificare, nu doar pentru mărşăluitori, ci pentru toate probele din atletism. Există un barem cu care te poţi califica direct, un timp foarte tare. Acum, acest barem este de 3 ore şi 50 de minute. Dacă facem o comparaţie, în 2016 a fost de 4 ore şi 6 minute. Eu am cea mai bună performanţă de 3 ore şi 55 de minute, deci actualul barem este foarte tare. În proba noastră de marş sunt disponibile 60 de locuri. Până acum, doar 23 de sportivi au îndeplinit baremul, şi estimez că nu vor fi mai mult de 30 de mărşăluitori cu baremul realizat.  Dacă nu reuşesc 60 de mărşăluitori să îndeplinească baremul, ceea ce e probabil să nu se întâmple, există a doua variantă: calificarea în baza clasamentului mondial. Dacă te afli între primii 60 în clasamentul mondial, te califici la Jocurile Olimpice. Ca să te afli cât mai sus în clasamentul mondial, trebuie să participi la două curse de 50 km, să ai rezultate cât mai bune, iar punctele de la aceste competiţii se adună şi se împart. În funcţie de punctajul rezultat, dacă eşti între primii 60, te califici. În momentul de faţă, şi eu, şi Narcis suntem între primii 60, iar eu sunt optimist în privinţa calificării”, a declarat Marius Cocioran.

La rândul său, campionul Narcis Mihăilă s-a arătat mulţumit de stagiul portughez şi a apreciat că lucrurile merg în direcţia bună.

“Acest stagiu de pregătire a început exact cum mi-am propus, cum am stabilit alături de Marius şi de antrenorul nostru, Octavian Măzăran. Antrenamentele merg aşa cum ne-am planificat, avem deja antrenamente de 30 de km, şi încercăm treptat să urcăm, să ajungem undeva la 40-45 de km, ca să vedem unde ne aflăm. Noi avem acum cam o lună de pregătire, ar mai fi încă două până la testul la care vom vedea dacă totul decurge bine şi avem şanse de calificare la Jocurile Olimpice. Momentan, noi suntem încă în punctele de ranking, dar ne dorim să facem baremul. Sperăm în acelaşi timp ca anul acesta să fie un an bun, cu sănătate, noroc şi putere de muncă, pentru a ajunge unde ne dorim. Mă simt puternic, încrezător, cred că pot să fac faţă şi la antrenamente mai dure. În perioada asta parcurgem cam 120-140 de km pe săptămână. Noi mai avem două zile în care facem bicicletă.  Şi acolo am aduna km suplimentari, doar că sunt parcurşi cu bicicleta. Dar în marş facem cam 120-140 de km. Vom avea o verificare pe 20 februarie, la Campionatele Naţionale de 20 km, iar examenul nostru major, unde vom vedea unde ne aflăm, va fi pe 21 martie, la Dudice, în Slovacia. Acolo vom vedea dacă totul merge în sus, sau vom fi nevoiţi să mai facem vreo schimbare, pentru o nouă şansă. Dar sperăm că totul va fi bine, sunt încrezător că îmi voi putea îndeplini visul de a ajunge din nou la Jocurile Olimpice. Antrenorul nostru, Octavian Măzăran, nu este în această perioadă alături de noi, dar discutăm în fiecare zi despre ceea ce vom face la antrenament, iar după şedinţa de pregătire avem noi discuţii despre cum a fost, cum ne simţim şi cum vom continua. Datorită antrenorului nostru ne aflăm aici şi încercăm să ne urmăm visurile”, a spus Narcis Mihăilă.

După Londra şi Rio, Reşiţa ar putea avea reprezentanţi şi la Olimpiada japoneză. Pentru Marius şi Narcis, drumul până la ţintă se măsoară în sute, chiar mii de kilometri. Pe ultimii 50 vor să-i parcurgă la Tokyo. Mult succes!  

Cele mai citite

Related Articles