Ascultă Radio România Reșița Live

( FOTO) Expoziţie de cadavre în parcarea unui centru comercial

Sursă articol: Radio România Cluj

Articol editat de Daiana Rosca, 18 iulie 2015, 13:01

Expozitia „Our Body: Universul interior” a ajuns şi la Cluj, după ce a traversat peste 30 de ţări şi a fost văzută, potrivit datelor furnizate de organizatori, de peste 50 de milioane de oameni. Expoziţia – care a fost adusă, în anul 2013, şi la Muzeul Antipa din Bucureşti – prezintă în jur de 200 de exponate, corpuri şi fragmente de corpuri umane plastifiate, alături de explicaţii privind diferitele sisteme anatomice. De vineri, 17 iulie, ea poate fi vizitată în parcarea subterană din centrul comercial Iulius Mall.

Unul dintre studenţii medicinişti din Cluj instruiţi pentru a-i ghida pe vizitatori în cele şapte galerii subterane ale expoziţiei ne explică.

Pe lângă faptul că e o lecţie de anatomie, şi pentru populaţa generală e bine să vadă care e influenţa anumitor factori de mediu asupra corpului uman. De exemplu, avem plămânii unui fumător, în comparaţie cu plămânii unui nefumător, şi se vede care e diferenţa. Putem să vedem un creier cu atac cerebral, deci sunt mai multe lucruri pe care vizitatorii pot să le observe în acest sens”.

Totul e simplu. Până la faptul că exponatele sunt corpuri şi fragmente de corpuri umane reale. Principala sursă de provenienţă a specimenelor sunt donaţiile, prin testament sau de către rude, afirmă organizatorii.

Există însă suspiciuni, care nu au fost clarificate, privind provenienţa corpurilor. Oficial, ele ar fi fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, dar acest lucru nu a putut fi verificat niciodată. Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong e organizaţia care derulează acest proiect.

Adrian Sturdza, redactor-şef al publicaţiei canadiene online Epoch Times, care urmăreşte de mai mult timp subiectul şi s-a documentat inclusiv în China, atrage atenţia că nu au fost prezentate niciodată actele privind consimţământul persoanelor decedate sau al familiilor lor.

China e o cutie neagră”, spune Adrian Sturdza. „Punctul meu de vedere e că se fac bani după ce se omoară disidenţi, oameni nevoiaşi, oameni de pe stradă. Îi iau, îi bat, îi omoară în închisori, după care fac bani pe ei. Nici măcar nu-i lasă în pace după moarte. Îi iau, îi plastinează şi îi expun în jurul lumii.”

Purtătoarea de cuvânt a firmei organizatoare, Universal Events Group, respinge graţios orice suspiciuni de natură etică. Pentru Heidi Pinchal, expoziţia „Our Body” e o „experienţă educaţională minunată”. „Scopul nostru e de a educa pe toată lumea”, insistă ea.

Lucru greu de crezut, luând în calcul preţul piperat al biletelor. Dar aceeaşi e poziţia pe care au luat-o în braţe şi reprezentanţii centrului comercial în care sunt prezentate cadavrele.

Printre alte lucruri pe care un mall trebuie să le facă, trebuie să se preocupe şi de aspecte educative, care ţin de ceea ce înseamnă cunoaşterea propriului corp”, spune Sorin Guttman, shopping mananer la Iulius Mall, care recunoaşte că se aşteaptă ca numărul de vizitatori ai mall-ului să crească, în urma acestei „simbioze” cu expoziţia.

Ca în alte locuri, prezentarea într-o expoziţie a unor corpuri şi fragmente de corpuri umane, fie ea şi in scop pretins educativ, stârneşte controverse. La Paris, o expozitie similară a fost închisă în anul 2009. Judecătorul care a luat decizia a acuzat ”lipsa de consideraţie faţă de decenţă şi lipsa de respect faţă de corpul uman” , invocând şi caracterul „clar comercial” al afacerii.

În anul 2013, cu ocazia prezentării expoziţiei la Muzeul Antipa din Bucureşti, Ministerul Educaţiei a recomandat ca, pentru vizitele în grup cu şcoala, să existe acordul expres al Consiliului de Administraţie al fiecărei şcoli în parte şi, în cazul acestuia, acordul scris al părinţilor.

Chiar lăsând la o parte suspiciunile privind provenienţa corpurilor, râmâne o problemă morală, aşa cum punctează şi jurnalistul Adrian Sturdza.

Nu mi se pare etic să faci bani din corpuri de oameni morţi, pe care îi plimbi prin lume. N-am văzut niciun om care ţine la tradiţie sau religie care să fie de acord cu aşa ceva. Există cadavre la Institutul Medico-Legal. Studenţii pot să se ducă acolo. Dacă eşti serios, te duci la facultate şi ai disecţii, ai organe puse în borcan şi aşa mai departe”, spune Adrian Sturdza, care adaugă: „Ăsta e entertainment. Făcut, până la urmă, pe spatele unor oameni despre care există această suspiciune îngrozitoare, că au fost omorâţi în puşcărie.”

Într-o lume în care aproape totul devine entertainment, expoziţia „Our Body” îi aşteaptă pe cei interesaţi în parcarea subterană de la Iulius Mall, până la sfârşitul lunii octombrie.

Sursă articol: Radio România Cluj

Etichete:
Naţional marți, 22 iulie 2025, 21:43

Piedone, sub control judiciar pentru divulgarea unor informaţii confidenţiale

Cristian Popescu Piedone a fost pus sub control judiciar pentru divulgarea unor informaţii confidenţiale. DNA l-a pus sub acțiune penală și...

Piedone, sub control judiciar pentru divulgarea unor informaţii confidenţiale
Naţional marți, 22 iulie 2025, 19:23

Reforma companiilor de stat: Ilie Bolojan anunță măsuri pentru eficiență, transparență și performanță

Premierul Ilie Bolojan susține reforma companiilor de stat din România prin reducerea subvențiilor, transparență totală și indicatori de...

Reforma companiilor de stat: Ilie Bolojan anunță măsuri pentru eficiență, transparență și performanță
Naţional marți, 22 iulie 2025, 18:56

CNA face pasul decisiv spre viitor: Primul proiect major de digitalizare, cu finanțare europeană de peste 100 de milioane de lei

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) marchează marți, 22 iulie 2025, un moment istoric, prin semnarea primului proiect de digitalizare de...

CNA face pasul decisiv spre viitor: Primul proiect major de digitalizare, cu finanțare europeană de peste 100 de milioane de lei
Naţional marți, 22 iulie 2025, 18:25

Ministrul Sănătăţii:”Buget record pentru Sănătate, dar pacienții cumpără în continuare medicamente din propriul buzunar”

În 2025, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a atins un nivel istoric de 77 de miliarde de lei, marcând cea mai mare...

Ministrul Sănătăţii:”Buget record pentru Sănătate, dar pacienții cumpără în continuare medicamente din propriul buzunar”
Naţional marți, 22 iulie 2025, 18:19

CCR validează Legea măsurilor fiscal-bugetare

CCR validează Legea măsurilor fiscal-bugetare, printr-o decizie luată cu unanimitate de voturi. Curtea Constituţională a respins obiecția de...

CCR validează Legea măsurilor fiscal-bugetare
Naţional marți, 22 iulie 2025, 08:51

Șeful ANPC, în vizorul procurorilor anticorupție

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, marţi, percheziţii într-un dosar în care vizat este şeful Autorităţii Naţionale...

Șeful ANPC, în vizorul procurorilor anticorupție
Naţional marți, 22 iulie 2025, 08:34

Trei federaţii sindicale organizează marţi un miting de protest în Piaţa Victoriei

 Federaţia Sindicatelor din Silvicultură SILVA, împreună cu Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România şi Federaţia...

Trei federaţii sindicale organizează marţi un miting de protest în Piaţa Victoriei
Naţional marți, 22 iulie 2025, 07:41

Sesizarea AUR privind Legea ‘austerității’ adoptată prin angajarea răspunderii Executivului, la CCR

Curtea Constituțională a României discută, marți, sesizarea AUR în legătură cu Legea ‘austerității’, adoptată prin angajarea...

Sesizarea AUR privind Legea ‘austerității’ adoptată prin angajarea răspunderii Executivului, la CCR